De aanleg van een 5G-netwerk wekt vragen op bij de burgers, politiek en wetenschap.
De aanleg van een 5G-netwerk wekt vragen op bij de burgers, politiek en wetenschap.
TIPUDEN

TipUden: Uden maakt zich weinig zorgen over 5G

Algemeen 777 keer gelezen

UDEN | De komende jaren wordt in Nederland een 5G-netwerk uitgerold. Het 5G staat voor vijfde generatie draadloze netwerken en is de snellere opvolger van de huidige 3G- en 4G-netwerken. Een 5G-netwerk zorgt dus voor sneller mobiel internet, maar nog niet iedereen is overtuigd van het nieuwe netwerk. Hoe zit dat in Uden? Udens Weekblad besloot dit in samenwerking met onderzoeksbureau Top na te gaan en zette een enquête uit via www.tipuden.nl

Bijna 200 mensen namen deel aan de enquête op www.tipuden.nl. 12 procent van de respondenten zegt nauwelijks of niet bekend te zijn met de komst van een 5G-netwerk in heel Nederland. 32 procent is er enigszins mee bekend, 36 procent grotendeels en 19 procent volledig. Van deze mensen zegt 34 procent tegenstander te zijn van het nieuwste netwerk. Er wordt daarbij vooral aangegeven dat er nog teveel onduidelijkheid is over de eventuele schadelijke effecten op de gezondheid. "Ik vind de toepassingen die er mee beoogd zijn totaal onnodig, en gezien de weerstand van vele burgers zou ik er niet aan beginnen. Daarbij voldoet 4G prima. Eerst maar eens in andere landen kijken wat de gezondheidseffecten zijn", vertelt iemand. Voorstanders zien geen nadelen: "Wie wil er nu geen sneller internet? Ik vind het fijn om optimaal thuis te genieten van snel internet waarbij niets hapert en scherp videobeeld geleverd kan worden."

Gezondheidsrisico
De aanleg van een 5G-netwerk wekt vragen op bij de burgers, politiek en wetenschap. Om een goede dekking te bieden zijn antennes nodig in de openbare ruimte. De straling van 5G-antennes roept bijvoorbeeld onder andere vragen op over de mogelijke gezondheidsrisico’s, zoals hierboven al aan werd gegeven. Toch maakt de ruime meerderheid (58 procent) hier zich geen tot weinig zorgen over.

Privacy 
Naast de mogelijke gezondheidsrisico's, hebben sommigen ook hun bedenkingen met betrekking tot onze privacy. Hier maakt ruim 60 procent zich niet druk om. "Als je niks te verbergen hebt, hoef je je geen zorgen te maken, toch?", onderbouwt iemand deze mening. Iemand die zich wel veel zorgen maakt, vertelt waarom: "Dat is afhankelijk van de partij die het netwerk aanlegt. Ik zie dit liever in de handen van de Nederlandse overheid (met verbetering van de privacy wetgeving) dan in handen van bijvoorbeeld een bedrijf als Huawei."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant