Rotzooi op de stoep in de Oranjewijk een dag na het ophaalmoment.
Rotzooi op de stoep in de Oranjewijk een dag na het ophaalmoment.

'Onbeschoft om de zakken zo vroeg aan te bieden'

Algemeen 5.012 keer gelezen

VEGHEL | In de gemeente Meierijstad worden op verschillende locaties PMD-zakken veel te vroeg aangeboden en bovendien blijven er iedere keer een aantal hangen. Wethouder Harry van Rooijen baalt van deze situatie en roept mensen op zich aan de regels te houden. “Het is gewoon onbeschoft om de zakken zo vroeg aan te bieden of om er verkeerde dingen in te doen.”

De problematiek omtrent de PMD-zakken is in Veghel in bepaalde wijken groot. Van Rooijen is daarvan op de hoogte. “Het is niet overal even erg, maar het is inderdaad een probleem. We proberen er van alles aan te doen. Zo delen we flyers uit in allerlei talen en onze wijkcoördinatoren spreken er mensen op aan, maar het blijft lastig. Iemand op heterdaad betrappen komt bijna nooit voor. De mensen weten wel wanneer ze de zakken moeten ophangen. Het is asociaal gedrag", zucht Van Rooijen.

‘Eenmaal per twee weken halen we de PMD-zakken gratis op. Graag de zakken vlak voor de inzameling aanbieden’, valt er te lezen op de gemeentewebsite. Dat laatste blijkt in de realiteit op veel plekken niet te werken. Op verschillende locaties kom je, ruim voor de ophaaldatum, PMD-zakken tegen. Veel bewoners van de gemeente Meierijstad zijn het beu. Op social media en in de mailbox van Stadskrant Veghel zijn talloze klachten te vinden. Veel burgers ergeren zich mateloos aan de zakken. Bewoners irriteren zich enorm aan de vervuiling van het straatbeeld, het ongedierte dat op de zakken afkomt en de rotzooi die blijft rondzwerven in de wijk. “Als bewoner van de Leest in Veghel erger ik me dood aan de rotzooi in onze wijk. Op verschillende plekken hangt gewoon continu plastic aan de kroonringen. Het enige moment dat deze ringen leeg zijn, is vlak na het ophaalmoment”, schrijft iemand. Een andere Veghelaar laat weten dat wanneer iemand de eerste zak ophangt het 'hek van de dam is'. Dan hangen er binnen no time meerdere zakken.


Dit mag er niet in de zak:
Verpakkingen met inhoud
Verpakkingen van chemisch afval
Verpakkingen van piepschuim/foam
Resten papier en karton
Gecombineerde plastic/metaallagen
Plastic gebruiksvoorwerpen


'Stoerdoenerij' 
In Uden worden sinds kort extra controles uitgevoerd en worden daar waar nodig boetes uitgedeeld. Wanneer de zakken te vroeg aangeboden worden of men ze laat hangen, gaan toezichthouders deze open maken en controleren. Van Rooijen nam het nieuws met verbazing tot zich: “Dat is volgens mij vooral stoerdoenerij”, denkt hij. “Het is namelijk niet te doen en juridisch erg moeilijk hard te maken. Uit de PMD-zakken kun je moeilijk een eigenaar herleiden en al helemaal niet als de mensen het weten. Wij gaan daar niet aan beginnen”, verzekert de wethouder.

Hoe de problemen wel moeten worden aangepakt, blijft een lastig vraagstuk. De gemeente Meierijstad heeft daar nog geen antwoord op gevonden. Van Rooijen hoopt dat er meer sociale controle komt. "Je mag elkaar op een nette manier best aanspreken om zo het gedrag van mensen te veranderen. Daarnaast blijven we het gesprek aangaan. Het gedrag van de mensen moet veranderen. En de onverlaten die het stelselmatig fout doen, moeten daarop aangesproken worden. De zakken kunnen gewoon naar de milieustraat worden gebracht, maar sommige burgers gooien het in de hoek van de straat. Dat moet stoppen." De gemeente onderzoekt verder of het mogelijk is om op den duur de mogelijkheden van de PMD-zakken te vergroten. "Met bijvoorbeeld medicijnstrips. Deze mogen nu nog niet worden aangeboden in de zakken. Zodoende proberen we de afkeur te reduceren", besluit Van Rooijen.

Inwoners van Meierijstad die last hebben van (plastic) afval in de wijk kunnen een melding maken via de MijnGemeente app of via de gemeentewebste.

'AFKEUR, verkeerde samenstelling en/of niet dichtgeknoopt'.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant