Logo kliknieuws.nl/uden
De storm richtte heel wat schade aan.
De storm richtte heel wat schade aan.

Uitzending over stormramp in augustus 1925

  •   keer gelezen

ZEELAND | Het is precies 95 jaar geleden dat een cycloon over Oost-Brabant trok. Er zijn maar weinig tastbare herinneringen over van deze ramp die vooral ’t Oventje, de Trent, de Graspeel en Langenboom trof. Op maandag 10 augustus schenkt Heemkundekring Zeeland, precies 95 jaar na de ramp, weer aandacht aan die gebeurtenis.

De stormrampmast op het Oventje is een mooi herinneringsmonument. Ook vindt men hier en daar nog een muuranker met het jaartal 1925/1926 of een ingemetselde gedenksteen. In Langenboom is de prachtige tornadotuin te zien. Gelukkig had heemkundekring Zeeland de verhalen laten vertellen door de mensen die het meegemaakt hadden en die verhalen zijn in 1985 vastgelegd in een boek. Dat hebben we vooral te danken aan Cees Cornelissen en zijn zoon Noud, die toen het boek 'Verwoest en Vergeten' hebben samengesteld.

Alternatief
Piet van Gerwen zou een lezing houden over de gebeurtenissen van toen, maar helaas kan dat door de Coronacrisis niet doorgaan. Daarom is er een alternatief bedacht: de heemkundekring zal je, in samenwerking met Landerd TV, meenemen naar het rampgebied in woord en beeld. De beelden laten het verhaal zien van de verwoestingen, die op maandag 10 augustus 1925 om 18.00 uur werden aangericht door de cycloon. Er werden toen 77 huizen en 32 schuren en een molen in Zeeland verwoest. In Langenboom werden 29 gebouwen getroffen, waaronder de kerk en de school. Er vielen in Zeeland twee doden. Na een korte inleiding over cyclonen en tornado’s, komen de verwoestingen van de gehuchten Oventje, Trent en Graspeel in Zeeland en van het kerkdorp Langenboom aan bod. Daarna gaat het verhaal verder over de hulpverlening. Ook in die tijd was de betrokkenheid van de gehele Nederlandse bevolking groot. Koningin Wilhelmina bracht een bezoek aan het getroffen gebied en zowel landelijk, in de provincie en plaatselijk werden steuncomités opgericht. Nederlandse militairen kwamen helpen en er werden vele goederen en geld ingezameld.

Bewegende beelden
In 2008 heeft de heemkundekring enkele bewegende filmbeelden van de ramp in Zeeland bemachtigd. Ook deze beelden zijn in het verhaal verwerkt. Het boek 'Verwoest en Vergeten', met de verhalen van de ramp, is de bron voor de samenstelling van de DVD geweest. De DVD wordt door LTV precies 95 jaar na de ramp vertoond, namelijk op maandag 10 augustus om 18.00 uur. In 1925 viel 10 augustus ook op een maandag en de ramp voltrok zich om zes uur ’s avonds. In ruim 8 minuten werden de verwoestingen aangericht. Vijfennegentig jaar na de ramp zijn die verwoestingen nog steeds niet vergeten.

Uitzending
De presentatie duurt 50 minuten en is te zien op LTV kanaal 44 (Ziggo), kanaal 515 (Trinet), kanaal 1330 (Telfort-XS4all, kanaal 828 (Tele-2).De uitzending wordt vanaf dezelfde avond in die week regelmatig herhaald. De juiste tijden zijn te vinden op Landerd Teks tv. Je kunt de uitzending altijd terugkijken op internet: www.landerd-tv.nl/uitzending-gemist.

Meer berichten