Yvonne Ree verkoopt biologische groenten. (foto: Peter Noy)
Yvonne Ree verkoopt biologische groenten. (foto: Peter Noy)

Kinderboerderij omarmt biologische groenten

Algemeen 483 keer gelezen

UDEN | De afgelopen week heeft ‘stadsboerin’ Yvonne Ree (59) uit Uden haar groentekraampje in de buurttuin Bitswijk verplaatst naar het terrein van de Kinderboerderij. “Nadat daar enkele zaterdagen op rij het geldkistje is gestolen, heb ik naar een andere locatie gezocht. Ik heb contact gezocht met het bestuur van de Kinderboerderij. Zij boden mij deze kans die ik met beide handen heb aangegrepen”, vertelt Yvonne enthousiast.

door Peter Noy

Ze vervolgt: “Ook speelt mee dat hier een betere sociale controle is, waaronder camerabeveiliging. Men kan er tijdens openingstijden van de Kinderboerderij diverse biologische groenten kopen. Op dit moment liggen er onder andere snijbonen, courgettes en prei." De stadsboerin is begin dit jaar een pluktuin aan de Hooistraat in Uden begonnen. Daar worden op een lap grond van 10.000 vierkante meter tientallen soorten groenten op een biologisch dynamische wijze geteeld. Haar enthousiasme voor deze wijze van telen steekt ze niet onder stoelen of banken. “Omdat er al zoveel is stuk gemaakt in onze natuur, een groot deel van de insecten is verdwenen, wil ik met deze vorm van tuinieren aan de mensen laten zien dat het ook anders kan. Ik wil daarbij een voorbeeld stellen en werk volledig biologisch. Dat betekent respect voor de bodem en het leven daarin en zonder chemische bestrijdingsmiddelen om zoveel mogelijk biodiversiteit te bevorderen”, aldus een gedreven Yvonne Ree. Ze stelt daarvoor één keer per jaar een teeltplan op zodat ze precies weet in welke periode van het jaar wat gezaaid of geplant moet worden. Naast de standaard, oudere en nieuwe groenten worden er diverse vooral eetbare bloemen geplant zodat (wilde) bijen en andere insecten, maar ook alle abonnees en bezoekers er plezier van hebben. Ook is er plek voor educatie en voorlichting.

Abonnementen
Geïnteresseerden kunnen dagelijks een kijkje nemen in de Udense Pluktuin aan de Hooistraat. Yvonne: “Ik verkoop niet aan passanten maar werk met abonnementen. Via de website kun je jezelf inschrijven waarna je het hele jaar je eigen groenten en fruit kunt oogsten, zoveel je nodig hebt. Het overschot aan groenten in de Udense Pluktuin wordt aangeboden bij de Kinderboerderij. Van Ree sluit niet uit dat er binnenkort meer verkooppunten bijkomen. Voor meer info bel 06-24632897, mail pluktuinuden@gmail.com of ga naar www.pluktuinuden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant