Logo kliknieuws.nl/uden
De Udense Avond4daagse van 2019. (foto: Peter Noy)
De Udense Avond4daagse van 2019. (foto: Peter Noy)

Kinderen in Uden lopen hun eigen Avond4daagse

  •   keer gelezen

UDEN | Een jaar geen Avond4daagse is ondenkbaar. Daarom is Stichting Schoolsport Uden samen met Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en eRoutes in juni een speciale editie gestart. Dankzij het grote succes wordt deze nu verlengd tot en met 30 september. "Wij hebben ons doel bereikt", aldus Kees van der Wijst van Stichting Schoolsport Uden. 

"Gezien de animo was het een goed idee om de Avond4daagse een maandje te verlengen", vindt Kees. "Zeker in Uden zijn er relatief veel geïnteresseerden. We hebben landelijk al meer dan 50.000 aanmeldingen gehad, waarvan 600 uit Uden."

In juni kwam de KWBN met het landelijke initiatief om een alternatieve Avond4daagse te houden. Organisaties als Stichting Schoolsport Uden werden gevraagd hier gehoor aan te geven, en dat deed Kees van der Wijst maar al te graag door contact op te nemen met de media en flyers te maken. "Misschien dat het daarom in Uden zo succesvol is", zegt hij. "Ik had verwacht dat zo'n tien procent van een normale vierdaagse mee zou dan. Dat zouden 250 wandelaars zijn, maar we zitten nu al aan meer dan het dubbele. En in september kan dit ook gecombineerd worden met het begin van de scholen." Tijdens de coronaperiode is er weinig sport mogelijk geweest. Het doel van Stichting Schoolsport Uden is kinderen te laten sporten. Kees is daarom blij enigszinds te hebben bijgedragen om kinderen toch in beweging te brengen.

De app
Iedereen die zich inschrijft kan gebruik maken van het onderdeel Avond4daagse Home Edition in de app eRoutes. Deelnemers geven hierin aan hoeveel kilometer ze willen lopen en waar ze willen vertrekken. De app maakt dan verschillende routes vanaf dat punt. En, erg handig, de routes eindigen ook op het vertrekpunt. Dus de deelnemers komen altijd weer thuis. Bovendien houdt de app bij waar en wanneer je loopt. Zo krijgen deelnemers ook een overzicht van hun prestaties. Kees: "Het grote voordeel is dat niet iedereen massaal gaat lopen. Dankzij de mogelijkheden om 's middags of 's avonds en doordeweeks of in het weekend te lopen is er veel spreiding. Veel kinderen gaan samen met vrienden of familie lopen en ik heb nog geen klacht gehoord in Uden. De mensen zijn erg enthousiast en eRoutes werkt goed. Het is een mooi systeem."

De beloning
Hoewel de medaille al eerder wordt opgestuurd, is het wel de bedoeling om er een prestatie van te maken. Daarom moeten kinderen vier wandeldagen in twee weken afleggen. De KWBN stuurt de medailles naar Stichting Schoolsport Uden. Zij stoppen deze in enveloppen en brengen ze langs de huizen. "De medaille is een grote stimulans voor veel kinderen. Zij hebben een doel en willen niet dat er een medaillenummer ontbreekt, dat ze aan het einde van de basisschool geen acht, maar enkel zeven medailles hebben. Kinderen willen die medailles nu eenmaal." En het is niet alleen een stimulans voor de jonge wandelaars. "Pas had ik een oma die voor de 38e keer de Avond4daagse zou lopen. Zij wilde graag haar 38e medaille hebben en dat is gelukt", vertelt Kees.

En die medaille die al binnenkomt vóór het wandelen? "Daar ligt een beetje verantwoordelijkheid bij de ouders zelf. Het slimste is om de medaille voor de kinderen nog even achter de hand te houden en net te doen of je ze nog niet hebt. Dat is uiteraard de eigen keuze, maar in principe is het de bedoeling dat je bij aanmelding ook werkelijk vier dagen gaat lopen."

Aanmelden
Inschrijven is mogelijk via www.avond4daagse.nl. Deelname kost 5 euro. Inschrijving vindt dit jaar niet centraal via school of sportvereniging plaats, maar ouders of verzorgers schrijven zichzelf en hun kinderen in. Er kan hierbij gekozen worden uit drie afstanden: 2,5 of 5 of 10 km.

Meer berichten