“Een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen, maar dat gaat niet vanzelf.”
“Een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen, maar dat gaat niet vanzelf.”

Persconferentie Rutte en de Jonge: 'Een tweede lockdown willen we niet'

Algemeen 2.275 keer gelezen

REGIO | Donderdagavond 6 augustus heeft premier Mark Rutte samen met Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, een persconferentie gegeven in verband met het coronavirus. Doordat meer en meer mensen de basisregels minder strak naleven, grijpt het virus opnieuw snel om zich heen. Hierom komt het kabinet met een aantal nieuwe maatregelen, zowel landelijk als regionaal. Voorbeelden hiervan zijn het achterlaten van contactgegevens bij horecagelegenheden en het sterk beperken van de introductieweken voor studenten.

“We hoopten allemaal op een zorgeloze zomer, maar dat is helaas niet aan de orde.” opende premier Rutte de persconferentie “Ik denk niet alleen aan corona, maar ook aan die vreselijke explosie in Beiroet. We leven mee met de slachtoffers.” Hij vervolgde de toespraak door zich te richten op het coronavirus dat “bezig is aan een gevaarlijke opmars, de cijfers liegen er niet om.” De winst die er sinds maart is geboekt moeten we volgens de premier nu niet verspelen. “Een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen, maar dat gaat niet vanzelf.”

Basisregels
Het is hierom dat Rutte nogmaals de basisregels sterk benadrukt. Het houden van 1,5 meter afstand, handen wassen en thuis blijven bij klachten, blijft essentieel. Ook blijft het sterk van belang om drukke plaatsen te vermijden. Daarnaast roept Rutte specifiek jongeren op, een groep die zich meer dan gemiddeld niet aan deze basisregels heeft gehouden, om bij mensen in de risicogroep weg te blijven wanneer ze weten dat ze de basisregels inderdaad minder goed in acht hebben genomen. “Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor anderen.”

Regionale maatregelen
“Het kritieke punt is gelukkig nog niet bereikt, we hebben een beeld van de brandhaarden.” Vervolgde Rutte zijn toespraak. Om het virus onder controle te houden worden regionale en landelijke maatregelen ingesteld. Burgemeesters en veiligheidsregio’s krijgen de mogelijkheid tot bijvoorbeeld het sluiten van parkeerplaatsen, aangepaste openingstijden in te voeren bij horecagelegenheden en nachtwinkels of het beperken van supporters bij voetbalwedstrijden. Indien nodig kunnen deze regionale maatregelen opgerekt worden tot landelijk niveau.

Introductieweken
Een landelijke maatregel die genomen wordt, is het sterk inperken van de activiteiten rondom de introductieweken van studenten. Deze mogen doorgaan maar zonder ontgroeningen en enkel in kleine groepjes. Studie- en sportverenigingen mogen wel in kleine groepjes activiteiten organiseren zolang de 1,5 meter maar gehandhaafd kan worden, ze om 10:00 ’s avonds afgelopen zijn en er geen alcohol in het spel is.

Horeca
"In de horeca verslapt de naleving van de basisregels. We draaien daarom een eerdere versoepeling terug", aldus de premier. Het reserveren van een plekje en het checkgesprek vooraf blijven verplicht. Daar komt nu bij dat het achterlaten van contactgegevens bij een horecabezoek ook een verplichting wordt. Dit stelt men in staat om, bij besmetting, een bron en contact onderzoek uit te voeren. Horecagelegenheden, maar ook musea of pretparken, waar besmettingen worden geconstateerd, gaan dan voor maximaal 14 dagen dicht.

Reizigers
Tevens is er ingegaan op de reizigers uit risicogebieden. Deze mensen moeten bij aankomst in Nederland meteen twee weken thuisblijven en bij eventuele klachten zich laten testen. Minister de Jonge gaf aan dat aan de hand van de passagiersgegevens van vluchten, kan de GGD de reizigers ook bellen om te controleren of mensen daadwerkelijk in quarantaine blijven. Op Schiphol wordt een teststraat ingericht waar men zich, hoewel niet verplicht, kan laten testen. Andere luchthavens zullen volgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant