Christophe van der Maat (l), Marius Tielemans en Roelant Veldboer (r) startten ceremonieel de werkelijke aanleg van Randweg Boekel. (foto: Marc Bolsius)
Christophe van der Maat (l), Marius Tielemans en Roelant Veldboer (r) startten ceremonieel de werkelijke aanleg van Randweg Boekel. (foto: Marc Bolsius)

N605 Randweg Boekel: 'Letterlijk de schop in de grond'

Algemeen 1.071 keer gelezen

BOEKEL | "Vandaag gaat letterlijk de schop in de grond", zegt Christophe van der Maat, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant in zijn speech tijdens de officiële en feestelijke starthandeling van de bouw van de Randweg Boekel. Na jaren van plannen is het eindelijk zo ver. De provincie Noord-Brabant en aannemer Dura Vermeer hebben maandag 17 augustus het officiële begin gemaakt. 

In augustus 2019 is Dura Vermeer gekozen om het project uit te voeren. De uitvoering hiervan heeft tot nog toe grotendeels op kantoor plaatsgevonden, met uitzondering van enkele voorbereidende werkzaamheden buiten, zoals het slopen van gebouwen en het rooien van bomen. De werkelijke aanleg van de weg, het werkelijke startmoment, was op 17 augustus.

Speeches
Na een ontvangst met een gebakje en een drankje volgde een drietal speeches. Gedeputeerde Christophe van der Maat gaf samen met wethouder Marius Tielemans van de gemeente Boekel en Roelant Veldboer, directeur Dura Vermeer Regio Zuidoost, het startschot voor de werkzaamheden. Alle drie de heren bedankten elkaar voor een goede samenwerking.

"Het is een heel groot compliment aan de gemeente wanneer ik als gedeputeerde niet veel bij het project hoef te zijn", zegt van der Maat. "Het project staat hoog bij mij in het vaandel, maar dat ik me er zo weinig mee heb hoeven bemoeien, zegt iets over de geweldige ambtenaren die hier werken, maar ook over de gemeente Boekel. De betrokkenheid, van de gemeente en de omgeving, zegt iets over Boekel."

"Ondanks dat we nu het gevoel hebben dat het proces best snel gelopen is, heeft het alles bij elkaar toch zo'n twintig jaar in beslag genomen", aldus Marius Tielemans. "Met de Raad hebben we samen gepuzzeld in de ruimte. Op het moment dat het concreter wordt, dan merk je ook dat het pijn kan doen bij inwoners, wanneer je in de achtertuin zo'n weg aangelegd krijgt of als boer een deel van je bedrijf kwijt raakt. De afwegingen die dan gemaakt moeten worden, is soms wikken en wegen voor bestuurders en daarvoor moet ik mijn voorgangers bedanken, want daarom kunnen wij vandaag hier staan met de uitvoering."

Roelant Veldboer: "Voor Dura Vermeer was dit een zeer mooi en belangrijk project. Een project waarin leefbaarheid mag worden aangepast naar een hoog niveau, waarin duurzaamheid aanbod komt, waarin CO2-reductie noodzakelijk. Het was voor ons aanleiding dit project goed op te pakken."

Schop in de grond
Na het ontvangst volgde een 'old-school' opening, waarbij de drie heren ceremonieel het eerste graafwerk verrichtten met een schop en zo samen het nieuwe Projectbureau N605 openden. “Goed dat we zijn begonnen”, zegt Van der Maat. “De komende maanden wordt hier flink gewerkt zodat de nieuwe weg hopelijk zomer volgend jaar geopend kan worden en alle inwoners van Boekel de voordelen kunnen ervaren van minder verkeer door hun woonplaats.”

Over de N605
De nieuwe N605 Randweg Boekel komt ten westen van het dorp en wordt een enkelbaans weg met 1 rijstrook per richting. De weg wordt uitgevoerd met geluidreducerend asfalt, kost in totaal zo’n 17 miljoen euro en maakt een eind aan de overlast van het doorgaand verkeer tussen Gemert en Uden dat via de kern van Boekel rijdt. De 80 kilometerweg begint bij de kruising Gemertseweg (N605) met de Mutshoek en loopt dan in noordwestelijke richting. Ongeveer ter hoogte van Molenakker sluit de randweg weer aan op de N605. Daartussen sluiten rotondes aan op bedrijventerrein De Vlonder en de Erpseweg. De randweg zorgt voor een sterke verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in Boekel.

De natuur
Er worden meerdere maatregelen genomen voor de natuur en dieren. Het volledige tracé van de randweg wordt afgerasterd om aanrijdingen met dieren te voorkomen, met name met dassen. Er komen faunapassages, zodat dieren de weg kunnen kruisen. Ook heeft stichting D’n Eik nieuwe nestkasten opgehangen voor dwergvleermuizen, huismussen, steenuilen en kerkuilen die nu leven in de panden die gesloopt worden voor de aanleg van de Randweg. Bovendien wordt geïnvesteerd in het gebied rondom de weg. Enkele percelen worden ingericht met water en groen en wandel- en fietsroutes worden aangekleed en krijgen bewegwijzering.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant