Walter bij hun 'supergroenhuis'. (foto: Henk Lunenburg)
Walter bij hun 'supergroenhuis'. (foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET

'Leven, werken en wonen in de natuur is mijn passie'

Algemeen 2.276 keer gelezen

UDEN | Walter Pepers, eigenaar van De Mastworp in Uden, is bijna altijd buiten te vinden. Samen met zijn vrouw Janneke en hun kinderen woont hij in hun zogeheten 'supergroenhuis'. Hij vertelt ons over zijn passies.

door Henk Lunenburg

Welke opleidingen heb je gevolgd?
"Na de basisschool ging ik naar de Mavo op de Pius X in Veghel en vervolgens studeerde ik Milieukunde op de Laboratoriumschool. Omdat daar geen werk in te vinden was, ging ik doen wat ik leuk vond en dat was klimmen. In 1993 ging ik voor het buitensportbedrijf Juventa outdooractiviteiten begeleiden in de Ardennen. Zes jaar later begon ik voor mijzelf met een survivalbaan bij de Vrije Teugel in Uden. Deze survivalbaan werd door Fitland overgenomen toen De Vrije Teugel een hotel werd. Ik legde toen mijn focus op het verhuren van toer- en tandemfietsen en mountainbikes, allemaal voor volwassenen en kinderen. In 2016 nam ik de survivalbaan weer over en één jaar later werd de baan vervangen door een klimpark met vier routes, verschillende moeilijkheden en hoogtes. Bij De Mastworp Fietsverhuur, Klimpark en Buitensport kun je terecht voor geocachen, midgetgolf of discgolf en diverse andere activiteiten voor familie-, kinder- of bedrijfsfeestjes."

Hoe leerde je je vrouw Janneke kennen?
"Tijdens het begeleiden van skireizen in Slovenië. Janneke is gymdocent bij het Udens College en in die hoedanigheid kwam ze daar skiën. In die week sloeg de vonk over. Na een paar jaar verkering gingen we samenwonen in de Bitswijk in Uden. In 2000 is Pepijn geboren en zes jaar later Fenna. In juni 2007 ben ik met Janneke getrouwd. Beide kinderen zijn echte sporters: Pepijn is internationale snowboardinstructeur en Fenna wil graag gymdocent worden. In het weekend helpen ze graag bij het Klimpark."

Jouw hobby’s hebben één overeenkomst: je doet ze allemaal buiten.
"Ja, ik doe graag aan mountainbiken, fatbiken, geocachen en in de winter als het Klimpark dicht is aan snowboarden. Met de hond wandel ik dagelijks een rondje Bedaf, Breukrand of Leigraaf. Met Janneke ga ik na de herfst een lang weekend naar de Waddeneilanden om te wandelen. Janneke's hobby is handballen, dat doen ze binnen. De gymlessen op school worden vanaf mei tot de herfstvakantie buiten gehouden. Als het niet regent is Janneke altijd buiten."

Vanaf 2012 ben je ambassadeur van De Maashorst. Wat wil dat zeggen?
"Ik ben ambassadeur en gastheer. Dat wil zeggen dat wij een informatiepunt hebben zodat we de bezoekers meer kunnen vertellen over waarom het hier De Maashorst heet en hoe de Bedafse bergen zijn ontstaan. We vertellen ook over de Breukrand en waarom het water hier roestbruin van kleur is. Bij de uitleg over de fietsroutes vertellen we wat ze allemaal kunnen zien en tegenkomen en wat ze moeten doen als ze wilde grazers tegenkomen. Sinds 2 jaar ben ik ook Maashorst Ranger."


Walter bij het Klimpark. (foto: Henk Lunenburg)

Na de winterstop begon de lockdown van de corona, wat betekende dat voor jou?
"Ons seizoen loopt van april tot oktober, maar het Klimpark mocht niet open. We hebben die tijd gebruikt om onderhoud te verrichten aan het materiaal en klimpark. Hopelijk komt er geen nieuwe lockdown. Het was een zware tijd, zeker nu we vorig jaar ons nieuwe huis gekocht hebben."

Dat nieuwe huis is een 'supergroenhuis'. Wat is dat precies?
"We hebben 20 jaar in de Bitswijk gewoond. Elke dag fietste ik naar mijn werk aan de Karperdijk, dat is een afstand van niks. We deden een bod op een huis op Wilack in Uden, zodat ik via verschillende routes naar mijn werk kon fietsen. Op het laatste moment ging dat huis niet door. Een stuk grond achter Teugel Resort kreeg een bouwbestemming voor een bedrijfswoning. Wij wilden daarop graag een Energie nul woning laten bouwen. Eerst zijn we met een bouwbedrijf uit Reek in gesprek gegaan en hebben daarna de bouwplannen bij de gemeente ingediend. In eerste instantie vonden ze het te 'campingachtig', maar toen we het naar hun maatstaven hebben aangepast, werd het goedgekeurd. Ik heb de gemeente bedankt voor hun kijk op de aanpassingen. Als je het nu vergelijkt met het oorspronkelijke plan, zijn alle aanpassingen meer dan de moeite waard. Dit huis is uniek in Nederland. De 40 zonnepanelen liggen op het dak aan de zuidzijde van het huis, waardoor we geheel zelfvoorzienend zijn. De stroom die we over hebben leveren we aan onze buurman en als we tekort komen krijgen we het terug. Alles is heel goed geïsoleerd. We hebben geen gasaansluiting, wel een warmtepomp en hoge RC waardes tot 6,5 terwijl de norm op 3,5 ligt. Het regenwater wordt afgevoerd naar onze vijver in het Klimpark."

Hoelang heeft de bouw van dit huis geduurd?
"Nadat de bouwtekeningen en de goedkeuring rond waren heeft de bouw van het huis in de fabriek slechts 9 weken geduurd. In die tijd werden hier drie stroken fundering en de benodigde leidingen op de juiste plaats gelegd. Op vrijdagochtend 05.00 uur kwam de hijskraan, om 07.00 uur kwamen twee diepladers met het complete huis en om 11.30 uur stond het huis op zijn plek. Om half vier stond het waterpas en werd alles aangesloten. De volgende dag werd de vloer afgewerkt en de naad tussen de twee delen geïsoleerd en af getimmerd. Daarna hebben we nog wat kleurtjes op wanden aangebracht. Het huis is heel ruim ingedeeld; we hebben ruimte genoeg. De warmtepomp verwarmt het huis in de winter en koelt het in de zomer. We hebben binnen een constante temperatuur van 21 à 22 graden. Voor telefoon en internet hebben we buiten een kastje moeten plaatsen om het signaal binnen te krijgen. De tuin hebben we heel natuurlijk aangelegd. Rondom het huis hebben we een bermkruidenmengel gezet en de afrastering is gemaakt van boomstammen die we zelf gezaagd hebben. Ten behoeve van de bestrijding van de processierups hebben we ruim 50 nestkastjes gehangen voor vogels, en een uilen- en vleermuizenkast. Er komen ook nog eekhoornkastjes. We merken nu al dat het werkt. Elke dag genieten we hier van de natuur."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant