Afbeelding
Foto: Gemeente Uden

Waterreservoirs voor bomen Marktstraat

Centrum 1.301 keer gelezen

UDEN | De Marktstraat ligt momenteel voor een groot deel open vanwege de herinrichting. Deze week worden waterreservoirs aangelegd. Die zorgen ervoor dat de bomen straks altijd voldoende water krijgen.

De Marktstraat krijgt een aparte afvoer voor regenwater. Dat gaat dus niet meer rechtstreeks naar het riool, maar wordt eerst naar de waterbekkens geleid. Dat zijn de zwarte ‘kratjes’ die nu zo keurig in het gelid worden gelegd op een ondergrond van folie. In die ‘kratjes’ zit materiaal dat enorm veel vocht kan opnemen. Dat materiaal zuigt als het ware het water naar boven, naar de boomwortels toe. Deze waterreservoirs liggen verspreid door de hele Marktstraat en staan met elkaar in verbinding. Zijn ze vol? Dan lopen ze over naar het, ook nieuwe, infiltratieriool. Dat voert het water niet direct af, maar laat het door gaatjes door, zodat het geleidelijk in de grond kan sijpelen.

Deze klimaatmaatregelen zorgen er dus niet alleen voor dat het riool na een stortbui niet overloopt. Ze zorgen ook voor een constant ‘grondwaterpeil’ voor de monumentale bomen die straks worden teruggeplaatst en de planten in de bloembakken. Een speciaal filter zorgt ervoor dat, als er ’s winters wordt gestrooid, het zout vooraf wordt afgevangen. Dus ook in dat opzicht worden de bomen goed beschermd. Er wordt ook goed gezorgd voor de bomen aan de andere kant van de straat, die gedurende de herinrichting zijn blijven staan. De grond daaromheen krijgt een speciale menging die goed vocht vasthoudt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant