Afbeelding
Foto: Google Maps

Kruisherenkapel krijgt nieuwe eigenaar én restaurant, erediensten en uitvaarten blijven

Algemeen 3.467 keer gelezen

UDEN | De Kruisherenkapel krijgt een nieuwe eigenaar.  In samenspraak met BrabantZorg en met de volledige steun van de kruisheren is een nieuwe koper gevonden in Maarten van Kempen, momenteel al eigenaar van onder andere Teugel Resort Uden, die ook de exploitatie van de kapel overneemt.  

Om de continuïteit van de Kruisherenkapel voor de toekomst veilig te stellen, heeft de stichting Kruisherenkapel de intentie om de kapel te verkopen. Het is de Stichting Kruisherenkapel niet gelukt om de kapel in de huidige opzet zodanig te exploiteren dat die toekomstbestendig is. De kapel krijgt door de nieuwe eigenaar een ruimer gebruik door de toevoeging van een restaurant en het houden van onder andere bedrijfsrecepties, bruiloften en jubilea. Daarmee blijft het monument voor de toekomst behouden. Ook het religieuze erfgoed wordt hiermee in ere gehouden. Met de verkoop blijft de kapel behouden voor bezoeken aan de Mariakapel, erediensten, afscheidsvieringen en andere gelegenheden. Het koopcontract heeft als ontbindende voorwaarde onder meer dat de gemeente de benodigde vergunningen verstrekt voor de vestiging van het restaurant. De gemeente heeft inmiddels een positief principebesluit genomen. Maarten van Kempen: “Ik vind het erg mooi dat we de kapel met haar unieke en voor Uden zo belangrijke karakter kunnen behouden. En dat we dit kunnen doen doordat we er een restaurant met een heel bijzonder karakter kunnen starten.”

Mariakapel
Het interieur van de kapel blijft ongewijzigd. De erediensten en afscheidsvieringen kunnen blijven plaatsvinden. Ook de Mariakapel blijft overdag gewoon bereikbaar om een kaarsje op te steken en een gebed tot Maria te richten. Kruisheer Rein Vaanhold werd als een van de eersten ingelicht over de voorgenomen verkoop: “Bij deze verkoop blijft het religieus erfgoed behouden, omdat de Kapel Gemeenschap net als tot nu toe, gebruik kan blijven maken van de Kapel. Voor ons kruisheren is het belangrijk dat de gebouwen waarmee wij een rijk verleden hebben ook een eigentijdse invulling en betekenisvolle toekomst krijgen. Om die betekenisvolle toekomst van de Kruisherenkapel te kunnen blijven garanderen was en is het nodig om de horizon te verbreden in respect met de eigenheid van het gebouw,zijn betekenis en het verleden. Daarom werken wij graag mee aan de verkoop en sluiten met de nieuwe eigenaar een nieuwe bruikleenovereenkomst voor de kapelinventaris. De religieuze kapelinventaris, zoals de beelden en de schilderijen, het orgel en de altaarstukken blijven in de kapel achter, maar blijven wel ons eigendom.”Jan Timmers, bestuurslid van de stichting Kruisherenkapel is enthousiast over de verkoop. “Als stichting is het ons niet gelukt om de exploitatie toekomstbestendig te maken, daarom vinden we het prachtig dat we samen met de kruisheren een goede toekomst hebben gevonden voor de kapel, waardoor de diensten gewoon kunnen doorgaan", vertelt hij. "Zo blijft de kapel behouden voor bezoeken aan de Mariakapel, erediensten, afscheidsvieringen en andere gelegenheden. Voor ons was het belangrijk dat we een nieuwe eigenaar zouden vinden die de exploitatie van de kapel overneemt, en daarbij het huidige karakter van dit religieuze erfgoed in stand houdt, en dat zo het maatschappelijk belang gediend blijft. We hebben veel vertrouwen in de plannen van Maarten van Kempen, die volgens ons goed passen bij het karakter van de kapel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant