Logo kliknieuws.nl/uden
In deze vijver zitten onder meer kooikarpers, andere vissen en schildpadden. (foto: Henk Lunenburg)
In deze vijver zitten onder meer kooikarpers, andere vissen en schildpadden. (foto: Henk Lunenburg) ( )
IN GESPREK MET

'In totaal heb ik ruim 75 dieren'

  •   keer gelezen

UDEN | Een echte dierentuin vind je hier in de buurt alleen in Volkel, maar toch is er in Uden ook een soort dierentuin te vinden. Door de jaren heen verzamelde Udenaar Dirk Donkers zo'n 75 dieren bij elkaar.

door Henk Lunenburg

Welke opleidingen heb je gedaan?
"Na de basisschool St. Joseph in Volkel heb ik LTS timmeren gedaan en ging daarna in de nieuwbouw werken. Na tien jaar kwam de klad in de bouw en was ik één jaar werkloos. Ik kwam op deze boerderij aan de Patrijsweg terecht. Ik verzorgde en voerde de koeien in de stal en verrichte timmerwerkzaamheden aan de boerderij. Deze boerderij was eigendom van de familie Bouw, maar werd op dat moment verhuurd. Uiteindelijk hebben we de hele kap vernieuwd en op de bovenverdieping slaapkamers gemaakt. Hierna ben ik bij mijn schoonvader in de varkenshouderij gaan werken. Dat vond ik leuk, werken met dieren. Na drie jaar werd ik vrachtwagenchauffeur voor varkenstranssport en dat doe ik nog steeds. Het bedrijf van mijn schoonvader is 5,5 jaar geleden overgenomen door een bedrijf uit Den Bosch."

Waar heb je je vrouw Jeanne leren kennen?
"Jeanne zat ook in onze vriendengroep, na verloop van tijd kregen we verkering en in december 1990 zijn we getrouwd. We zijn toen in deze boerderij aan de Patrijsweg gaan wonen. We hebben twee kinderen: dochter Susan (29) en zoon Niek (27). De boerderij hebben we naar onze zin verbouwd en ingericht. Al snel bouwde ik de eerste volière en een hondenkooi met ren voor het fokken met Dobberman Pinschers. Na tien jaar maakte ik de overstap naar het fokken met Jack Russells."

Je liefde voor dieren is al heel vroeg ontstaan, heb je dat geërfd van iemand?
"Ik denk dat ik dat van mijn vader en zijn broers heb geërfd, die hadden ook allemaal iets met dieren, zoals duiven, schapen, geiten en fokken met honden. Hier in huis ben ik de enige. Ze vinden het mooi maar hebben er niets mee."

Na de volière en de hondenkooi ben je doorgegaan met bouwen.
"Rond de boerderij was ruimte genoeg en steeds kwamen daar meer dierenverblijven bij. Aan de zijkant van de boerderij lag een weitje daar stonden eerst geiten op. Later hebben we daar een vijver aangelegd. In de loop van tijd is de vijver een paar keer groter gegraven. Naast de vijver hebben we een tuinhuis gebouwd in de vorm van een kasteeltje met terras. Als we daar zitten lijkt het of we op vakantie zijn. Twee jaar geleden heb ik alle verblijven korter bij de boerderij gebouwd, zodat onze dochter en haar vriend Maikel op dat stuk grond een mooi huis konden bouwen."

Welke verschillende soorten dieren heb je?
"Ik heb honden, vogels, duiven, fazanten, ganzen, eenden, zwanen, varkens en nandoes. In de vijver zitten kooikarpers, andere vissen en schildpadden. Mijn lievelingsdieren zijn toch wel de honden. Van de vogels is de Kookaburras een speciale vogel, ook wel lachvogel genoemd. In totaal heb ik ruim 75 dieren."

Hoeveel tijd ben je bezig met de dagelijkse verzorging?
"Voor mijn werk ben ik dagelijks 12 uur onderweg, daarvoor of daarna ben ik één uur bezig met de verzorging van alle dieren. Als wij op vakantie zijn verzorgt Maikel alle dieren, hij is ook gek op dieren. Ze hebben een hond, en sinds kort hebben ze een papegaai in huis. Ik ben heel blij dat hij dat voor mij doet."

Heb je wel eens ziektes onder de dieren gehad?
"Ja, in het verleden heb ik wel eens enkele dieren verloren door de snotziekte. De laatste jaren heb ik geen grote aantallen tegelijk verloren. Mijn dieren hebben geen last van corona en kunnen het ook niet verspreiden."

Hoe ben je aan de kennis van de verzorging gekomen?
"Ik heb veel geleerd van mijn vader en zijn broers, en later gingen we veel naar dierenmarkten. Daar kreeg ik heel veel nuttige informatie vooral van de oudere mensen. De NVWA controleert bedrijfsmatige houders van dieren. Ze zijn hier al een paar keer komen kijken of ik alles op orde had. Ze kijken dan of alles netjes en verzorgd is en of de dieren voldoende ruimte hebben. Dat is allemaal oké."

Komen er wel eens mensen naar je dieren kijken?
"Ja, van de school hier verderop hebben we regelmatig kinderklassen op bezoek gehad. Ze wandelen hier naar toe en kunnen alle dieren van dichtbij bewonderen. Ze hoeven dan niet naar een dierentuin. Heel veel mensen plannen hun wandel- of fietsroute zo dat ze langs ons dierentuintje komen en stoppen dan om te kijken of een praatje te maken."

Mocht er ooit iets met jou gebeuren, wie wordt dan je opvolger?
"Ik hoop dat ik nog heel lang van mijn dieren kan en mag genieten. Maikel is de enige die als opvolger in aanmerking komt, op hem heb ik mijn hoop gevestigd."


Ook nandoes maken onderdeel uit van Dirks dierentuin. (foto: Henk Lunenburg)                                   

Meer berichten