Logo kliknieuws.nl/uden
Museum Krona.
Museum Krona. (Foto: Willem Kuijpers)

Deel jouw herinneringen aan coronaperiode voor expositie Museum Krona

  •   keer gelezen

UDEN | De coronacrisis heeft Uden en omgeving helemaal op zijn kop gezet. Nu langzamerhand het ‘normale’ leven weer op gang komt, organiseren Bernhoven, Brabantzorg, Kunst&Co, Museum Krona en diverse Udense, culturele instellingen het project ‘Maria van het Nieuwe Normaal: troost in Uden onder Corona’: dé plek waar alle Udenaren hun verhalen en herinneringen over de coronaperiode kunnen delen. Zo wordt er van 17 oktober tot en met 6 december een tentoonstelling in Museum Krona georganiseerd over het verhaal van Uden en haar inwoners, in tijden van corona. Daarvoor hebben ze van 23 september tot 17 oktober de hulp van Udenaren nodig.

Iedereen heeft ze wel: voorwerpen die bepaalde gevoelens en herinneringen oproepen. Voor de tentoonstelling ‘Maria van het Nieuwe Normaal’ is de projectgroep op zoek naar mensen die hun meest dierbare voorwerp dat hen herinnert aan de corona-periode, willen uitlenen, alsook het bijbehorende verhaal willen delen. Met deze uiteenlopende, ingezamelde voorwerpen worden gevoelens, verhalen, bestaande en nieuwe initiatieven in beeld gebracht en gebundeld in de tentoonstelling.

Voorwerpen gezocht
Vrijwel iedereen heeft afgelopen periode in een of andere vorm een verlies geleden. Een enkeling heeft er prettige herinneringen aan. Juist naar deze voorwerpen die de diversiteit weerspiegelen zijn wij op zoek. Het mogen dus voorwerpen zijn die aan dierbaren herinneren of juist aan de periode van isolement, stilstand, rust of solidariteit. Een hoed, een muziekinstrument, een sieraad, een kopje of een auto. Een voorwerp, dus geen huisdier of foto, waaraan een mooi, persoonlijk verhaal kleeft. Een verhaal dat verteld moet worden. Zo ontstaat er een aangrijpende tentoonstelling over Uden in tijden van corona; door en van inwoners uit Uden en omgeving. Een indrukwekkend eerbetoon aan iedereen die geraakt is.

Denk mee
Om mee te kunnen doen, wordt gevraagd jouw voorwerp aan ons uit te lenen tot en met 6 december en het bijbehorend verhaal in maximaal 250 woorden op papier te zetten. Alle voorwerpen en verhalen krijgen een plekje in de tentoonstelling tussen het originele beeld van ‘Onze Lieve Vrouw ter Linde’ en haar pia vota, de indrukwekkende fotoserie van medewerkers van Bernhoven, de reizende dagboeken en een impressie van allerlei hartverwarmende initiatieven door Brabantzorg. Van een selectie van al deze herinneringen worden videoportretten gemaakt en weer anderen zullen opgenomen worden in een speciaal uit te geven bundel, waarin het voor Uden zo uitzonderlijke jaar wordt vastgelegd. Zodat de herinnering blijft. Heb jij een voorwerp met verhaal dat niet mag ontbreken in de tentoonstelling? Het aanmeldformulier is te downloaden via www.museumkrona.nl of verkrijgbaar op de inzamellocaties.

Inzamellocaties
Van 23 september tot en met 31 oktober kunnen voorwerpen ingeleverd worden bij Muzerijk, Brabantzorg locatie Sint Jan en locatie Sint Antonius (Volkel) en Museum Krona. Wil je weten wanneer je bij deze locaties terecht kunt, kijk dan op www.museumkrona.nl. Naast de tentoonstelling, die start op zaterdag 17 oktober, wordt er ook op andere manieren stilgestaan bij het ‘nieuwe normaal’. Zo organiseert bibliotheek Uden in september en oktober schrijfworkshops om Udenaren te helpen woorden te geven aan hun gevoelens. Ook wordt op onderzoek uitgegaan hoe en waar jongeren troost vinden. Samen met hen ontwikkelt Kunst & Co een equivalent van Maria, Moeder van Troost. Bij sommigen beter bekend als Onze Lieve Vrouw ter Linde. Een eeuwenoude traditie van Uden, verbonden met gedenken, met troost en steun in tijden van nood, die zo in een nieuw jasje wordt gestoken.

Meer berichten