Logo kliknieuws.nl/uden
Vliegbasis Volkel.
Vliegbasis Volkel. (Foto: Bianca van den Broek)

Actiegroepen naar vliegbasis Volkel: 'Geen nieuwe kernwapens in Nederland'

  •   keer gelezen

VOLKEL | Bij vliegbasis Volkel wordt op 26 september geprotesteerd in het kader van de Internationale VN-dag voor de afschaffing van kernwapens. Daar zullen onder andere Jan Haverkamp van Greenpeace, PAX-directeur Anna Timmerman, SP-Kamerlid Sadet Karabulut, Vicevoorzitter van de Raad van Kerken Kees Nieuwerth en GroenLinks raadslid in Uden Monique Kappé-Borrèl spreken.

26 september is de Internationale dag voor de afschaffing van kernwapens. PAX, IPPNW Duitsland, ICAN Germany, NVMP/Artsen voor Vrede en Greenpeace Nederland komen die dag in actie tegen Amerikaanse kernbommen op Nederlands grondgebied. Deze kernbommen, waarvan de regering tot op heden bevestigt noch ontkent dat ze in Volkel liggen, worden binnenkort teruggebracht naar de VS. In Volkel komen daarna nieuwe kernbommen met nieuwe technische mogelijkheden die de drempel tot inzet verder zullen verlagen. De vraag die de groepen stellen: 'Moet Nederland dat zomaar accepteren?' Met de manifestatie hopen de deelnemers het debat hierover in de samenleving en het parlement op gang te brengen.

Fietstocht
Op vrijdag 25 september vertrekt ook een groep Duitse en Nederlandse medische studenten uit Düsseldorf In Duitsland. Zij zullen tijdens hun fietstocht naar Volkel in Noord-Brabant aandacht vragen voor de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op Europees grondgebied. PAX directeur Anna Timmerman: “Op dit moment zijn er ruim 13.000 kernwapens verspreid over de wereld, waaronder in Nederland en Duitsland. De 20 Amerikaanse kernwapens in Volkel zijn vanuit militair perspectief niet nuttig, terwijl ze wel het risico verhogen op blunders, diefstal of terroristische incidenten. Ze vervangen voor nieuwe wapens met uitgebreidere capaciteiten maakt het risico alleen maar groter. De Nederlandse regering moet daarom eindelijk in actie komen. Nederland moet de Amerikaanse kernwapens van Nederlands grondgebied laten verwijderen en het VN-Kernwapenverbod tekenen.” Jan Haverkamp, senior expert nucleair bij Greenpeace Nederland: "De dreiging van de klimaatcrisis wil niet zeggen dat we niet ook aandacht moeten blijven geven aan de dreiging van kernwapens. Spanningen door de klimaatcrisis en het verlagen van drempels voor gebruik van kernwapens zijn een letterlijk levensgevaarlijke combinatie. De kernwapenstaten moeten hun kernwapens niet moderniseren, maar er helemaal mee stoppen. Dat scheelt een hoop geld en een hoop gevaar."

Meer berichten