Logo kliknieuws.nl/uden
Doneren kan dit jaar zowel online als via het invulformulier. (foto: Thijmen van Loenen)
Doneren kan dit jaar zowel online als via het invulformulier. (foto: Thijmen van Loenen)

‘We zijn klaar voor succesvolle collecte’

  •   keer gelezen

UDEN | Weet je nog wanneer je voor het laatst het geluid hoorde van een rammelende collectebus? De kans is groot dat dat alweer even geleden is. En: dat blijft wellicht ook zo. Want de collecte voor 17 goede doelen verloopt dit jaar in Uden anders dan je gewend was. Wat echter nooit verandert, is het grote belang van de gulle gever.

Vroeger kwam er voor ieder fonds een aparte collectant aan de deur. Dat is veranderd. De collectes voor maar liefst 17 (landelijk erkende) goede doelen zijn sinds dit jaar verenigd via Stichting GoedeDoelenWeek Uden. Donateurs schenken in één keer aan al die doelen, volgens een verdeelsleutel die ze zelf kiezen. Daardoor wordt de belasting voor de collectanten lager en worden Udenaren nog maar eens per jaar aan de deur ‘gestoord’. Uden volgt hiermee een trend die in veel gemeenten in Nederland speelt. Maar waar de eerste collecte ‘nieuwe stijl’ in april 2020 zou plaatsvinden, zette corona een dikke streep door die collecteweek. Achter de schermen zetten de vrijwilligers van GoedeDoelenWeek Uden vervolgens alles op alles om de collecte dit jaar toch door te laten gaan. Het resultaat: een collecteweek van 21 tot en met 26 september die aan alle wensen van deze tijd voldoet.

Online of contant doneren
“Alle Udenaren hebben onlangs een envelop ontvangen met uitleg over de collecte”, vertelt Jan van den Boom, voorzitter van Stichting GoedeDoelenWeek Uden. “Doneren kan online of contant. De gemakkelijkste manier is online: je bezoekt onze website, vult per goed doel een bedrag in en maakt het totaalbedrag over via iDeal. De QR-code gebruiken op de envelop kan ook; je komt dan meteen op de website. Ook contant geld doneren is nog altijd mogelijk. Daarvoor gebruiken donateurs het invulformulier dat ze in de bus hebben gekregen, waarna ze de gevulde envelop inleveren bij een van de 17 inleveradressen.” De stichting is er dus in geslaagd om de collecte zonder beperkingen en volledig coronaproof vorm te geven. Tot tevredenheid van de voorzitter: “Natuurlijk ben ik heel benieuwd hoe het allemaal zal gaan, want voor sommigen zal het best even wennen zijn dat we niet persoonlijk aan de deur komen om te collecteren. Hopelijk kunnen onze vrijwilligers volgend jaar wél weer persoonlijk langskomen. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat de Udenaren ons ook in deze nieuwe opzet weten te vinden en dat de collecte succesvol wordt. Wij zijn er in ieder geval klaar voor.”

Trots op Udenaren
Sterker nog: al korte tijd na het verspreiden van de informatie-envelop ontving Stichting GoedeDoelenWeek Uden de eerste online donaties. “Donateurs maken duidelijk hun eigen keuze”, vertelt Jan. “De een verdeelt zijn bijdrage evenredig over de fondsen; een ander legt het zwaartepunt bij een of enkele van de goede doelen. Het is heel mooi om te zien dat we in Uden, ondanks de lastige tijd, nog steeds bereid zijn om deze doelen te steunen. Daar mogen we met z’n allen trots op zijn.”

Meer berichten