Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: Henk Lunenburg
FOTO’S

Première documentaire ‘Houdoe’ in het gemeentehuis van Uden

  •   keer gelezen

UDEN | In het gemeentehuis van Uden is zaterdagavond de documentaire ‘Houdoe’ in première gegaan. Aanwezig waren burgemeester Henk Hellegers en wethouder Ingrid Verkuijlen, beide met echtgenoten, en een beperkt aantal genodigden.

door Henk Lunenburg

Een klein berichtje in een krant in 2013 was de aanleiding voor filmmakers Diny van Hoften en Manon van Bergen om een documentaire te maken over Little Chute, een klein dorpje in de staat Wisconsin. Ze leggen de link tussen het Amerikaanse Little Chute en de Oost Brabantse plaatsen Uden, Zeeland en Nistelrode. Diny en Manon gingen op onderzoek uit en kwamen achter een bijzonder verhaal van 112 jaar, van 1848 tot en met 1960. Nederlandse katholieke families, voornamelijk uit Oost-Brabant, emigreren naar Little Chute en omliggende dorpen, genaamd The Fox Valley. Vele generaties lang blijven ze daar wonen en houden zich vast aan hun geloof, cultuur en gewoonten. Diny en Manon maakten kennis met conservator Wim Rovers en Willem Keeris. Zij hebben de passie om het contact tussen de emigranten en de families in Oost-Brabant in stand te houden. Via oude foto’s en stamboomonderzoek van beide heren, kregen de dames een goed beeld over de nazaten van deze emigranten. In 2018 reist Diny naar Amerika, om dit stukje Brabants erfgoed vast te leggen nu het nog kan. Ze bezoekt hen in hun nieuwe thuisland en vraagt waarom ze vertrokken zijn en hoe het hen is bevallen.

In de documentaire komen kinderen en kleinkinderen van de emigranten aan het woord, die vertellen dat de werkelijkheid in Little Chute niet zo rooskleurig was dan in de brieven beschreven werd, die hun overhaalden ook te emigreren. Wim Rovers en Willem Keeris bezoeken jaarlijks The Fox Valley en duiken daar in de archieven op zoek naar oude foto’s en onontdekte familielijnen. De filmmakers bezochten samen met Wim en Willem een paar families en maakten opnames van de Hollandse molen die daar gebouwd is. Hollandtown Schut is een schutterij die 171 jaar geleden is opgericht door Brabantse emigranten, nog jaarlijks wordt de Brabantse traditie Koningsschieten in ere gehouden.

Diny en Manon kregen veel complimenten over de documentaire en hebben ook een website gemaakt waar meer achtergrondinformatie en extra filmscenes te zien zijn die niet in de documentaire zitten. Met deze website willen ze mensen uit Brabant Little Chute en omgeving met elkaar in contact brengen: www.houdoebrabant.nl.

Meer berichten