<p>Momenteel kampen veel teststraten in de regio, maar ook op landelijk niveau, met lange wachttijden. </p>

Momenteel kampen veel teststraten in de regio, maar ook op landelijk niveau, met lange wachttijden.

(Foto: )

GGD Hart voor Brabant gaat testcapaciteit flink opschalen

  •   keer gelezen

CUIJK | In de regio GGD Hart voor Brabant is vanaf deze week meer capaciteit beschikbaar om mensen te testen op het coronavirus. Sinds dinsdag 6 oktober heeft de regio meer laboratorium capaciteit gekregen. De extra testcapaciteit wordt in eerst instantie ingezet in de drie bestaande testlocaties in Tilburg, Uden en Rosmalen. Zodra er nog meer lab capaciteit beschikbaar komt, opent de GGD tevens een nieuwe teststraat in Cuijk. De drie huidige testlocaties krijgen tevens een weersbestendigere nieuwe plek binnen de directe omgeving van stad en dorp.

Momenteel kampen veel teststraten in de regio, maar ook op landelijk niveau, met lange wachttijden. De GGD Hart voor Brabant kan, dankzij de uitbreiding in laboratorium capaciteit, opschalen van 1880 naar 2600 testen per dag. Dit moet de wachttijd verkorten.

Het Duitse laboratorium Eurofins zorgt voor de beschikbaarheid van de testen en de uitvoering ervan. De Tilburgse testlocatie maakt al gebruik van dit laboratorium. Naast deze opschaling komt er in de komende periode waarschijnlijk nog meer extra lab capaciteit beschikbaar. Deze opschaling zal na afstemming op landelijk niveau iedere twee weken worden geanalyseerd en bijgesteld. Het opschalen is naast de lab capaciteit tevens afhankelijk van onder meer beschikbaarheid van locaties, materialen en personeel.

Nieuwe testlocatie Cuijk
Zodra de labcapaciteit verder is opgeschaald, en de voorbereidingen zijn afgerond, zal ook de nieuwe teststraat in Cuijk in gebruik worden genomen. In eerste instantie werd er bericht dat de Cuijkse testraat per maandag 12 oktober al klaar zou zijn voor gebruik. Echter blijkt uit een persbericht van de GGD dat dit nog enkele weken op zich laat wachten. Een exacte datum wordt niet genoemd.

De nieuwe weersbestendige testlocatie komt in het voormalige pand van bouwmarkt Formido aan de Grotestraat 95 in Cuijk. Indien de testvraag stijgt en de lab capaciteit het toelaat, kan GGD de komende maanden de nieuwe testlocatie in Cuijk opschalen naar maximaal acht teststraten. In totaal kunnen er dan in de hele regio 1600 coronatesten per dag worden afgenomen.

Verplaatsen huidige testlocaties
Naast de nieuwe testlocatie zullen ook de drie al bestaande teststraten in Rosmalen, Tilburg en Uden een weersbestendigere locatie krijgen. De teststraten zullen binnenkort verplaatsen naar een nieuwe grotere locatie binnen de directie omgeving van het dorp of de stad. In de nieuwe locaties zal opschaling tot zes of acht straten per locatie mogelijk moeten zijn. De GGD streeft ernaar om deze nieuwe locaties in november operationeel te hebben.

Meer berichten