Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Dani-Jelle en haar vroegere baas Wim Eijkemans met haar zelfgeschreven boek in hun handen. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Dani-Jelle en haar vroegere baas Wim Eijkemans met haar zelfgeschreven boek in hun handen. (foto: Henk Lunenburg)

Volkelse komt met prentenboek 'Bloemen zijn rood'

  •   keer gelezen

UDEN/VOLKEL | Dani-Jelle Verwegen (31) uit Volkel, leerkracht groep 1-2 en oud-kassière van PLUS Eijkemans in Uden, heeft een prentenboek uitgebracht. Het boek is genoemd naar het gelijknamig nummer van Gerard van Maasakkers: ‘Bloemen zijn rood.’

Met het boek hoopt Dani-Jelle Verwegen niet alleen kinderen maar ook volwassenen uit te dagen om vaker buiten de lijntjes te kleuren. “Tijdens mijn studie op Hogeschool De Kempel werd ik al geïnspireerd door het lied”, vertelt ze. “Ik zag steeds meer het belang van eigenaarschap bij kinderen, collega’s, ouders en mezelf. Het leek me ontzettend leuk om de tekst van dit lied voor te kunnen lezen aan de kinderen op school. Omdat ik onzeker was over mijn tekenkunsten, ben ik een cursus illustreren gaan volgen bij Phoenix Cultuur in Veghel. Illustrator Sandra Klaassen, die de cursus met veel passie geeft, heeft mij geleerd dat jouw eigen tekening niet fout kan zijn. Alles is goed en dat maakt het ook zo leuk, dat is dan jouw tekenstijl. Zij heeft mij het zelfvertrouwen gegeven waardoor ik met mijn boek ook buiten de lijntjes durfde te denken.” Verwegen moest wel toestemming krijgen van zanger Gerard van Maasakkers om de tekst van zijn liedje te gebruiken. “Gelukkig was hij meteen enthousiast.”

Illustreren
Toen de kleuters vanwege de lockdown gedwongen thuis moesten blijven, hield juf Dani-Jelle de betrokkenheid hoog met een filmpje van haar tekenproces. Als snel gleden er envelopjes met schitterende bloemen in de brievenbus van Kindcentrum De Bakelaar in Bakel. Eén kleuter had naast bloemen ook een Pterodactylus getekend, een kleurrijke dinosaurus. De 5-jarige tekenaar die wel erg buiten de lijntjes dacht, vond dat het boek wel wat lucht kon gebruiken. “Heerlijk toch, zo’n kleuteruitspraak?”, lacht Dani-Jelle. “De tekeningen van de kinderen heb ik uitgeknipt en rondom mijn illustraties geplakt. Dit werd samen een mooi geheel.” Deze resultaten zijn gefotografeerd door Monique van der Steen uit Veghel, die Dani-Jelle heeft leren kennen tijdens de cursus illustreren. “Ik durfde mijn tekeningen wel toe te vertrouwen aan Monique, want zij wist als fotograaf en illustrator als geen ander hoe deze mooi verwerkt kunnen worden in het boek en heeft mij dan ook geholpen bij de opmaak.” De prentenboeken worden sinds vandaag verkocht bij Plus Eijkemans in Uden. “Hoe leuk is dat? Aangezien ik hier als kassière gewerkt heb, kort nadat deze supermarkt werd geopend. Toen zag ik dat Wim Eijkemans ook creatief en buiten de lijntjes dacht met zijn supermarkt(en), met een Readshop, D.A., slijterij, cadeaubonnen bloemenafdeling en medicijnen.”

Boek kopen
In de schoolbibliotheek van Kindcentrum De Bakelaar heeft Dani-Jelle tijdens de Kinderboekenweek, die vorige week eindigde, via een tentoonstelling laten zien hoe haar boek ontstaan is. “Ik heb met dit boek de kleuters uitgedaagd om buiten de lijntjes te kleuren, maar ik wil ook volwassenen de boodschap geven om regelmatig ‘out of the box’ te denken.” De eerste druk van het prentenboek was boven verwachting snel uitverkocht. Vanaf 14 oktober is de tweede druk verkrijgbaar bij Plus Eijkemans in de Readshop, Boekhandel Cigo in Gemert en bol.com.

Meer berichten