<p>Met het verplichten van een mondkapje zullen de discussies erover worden gesloten.</p>

Met het verplichten van een mondkapje zullen de discussies erover worden gesloten.

TipUden: 'Verplichten geeft wel duidelijkheid'

  •   keer gelezen

UDEN | We zitten midden in de gedeeltelijke lockdown. Evenementen zijn geannuleerd, de mondkapjesplicht zit eraan te komen, en het carnavalsfeest lijken we wel te kunnen vergeten. Hoe ervaren Udenaren de maatregelen? Udens Weekblad besloot hun meningen in samenwerking met onderzoeksbureau Top te peilen en zette een enquête uit via www.tipuden.nl. Aan de enquête namen ruim 350 mensen deel.

Er was lang de hoop dat het coronavirus in het najaar minder aanwezig zou zijn. Zo werd de kermis in de zomer verzet naar november, maar deze gaat nu ook officieel niet door. Al was de kermis wél doorgegaan, dan zouden vele Udenaren het dit jaar overslaan. 19 procent van de respondenten zou één of meerdere dagen gaan, 22 procent misschien, en 59 procent niet. Sommige organisatoren van Udense evenementen hebben nog hoop, en op moment van schrijven is er dus nog geen definitieve streep door hun evenement gezet, zoals Uden on ice. Toch is het afgelasten van evenementen, ook buiten de huidige maatregelen, volgens de meeste respondenten onvermijdelijk. “De gemeente heeft een zorgplicht om ziekte uitbreiding te voorkomen. Daarin passen evenementen totaal niet”, vindt iemand. Een ander vult aan: “Door laten gaan is vragen om problemen.” Iemand geeft aan dat iedereen zelf zijn of haar verantwoording moet dragen. “De winkelzondag is op dit moment, naar mijn mening, lastig in verband met de werkzaamheden in de Marktstraat. Afstand is niet te handhaven. Ik heb aanvullend een mening: de mensen die het te druk vinden en dat duidelijk laten blijken, terwijl ze zelf op bewuste plaats aanwezig zijn, moeten zelf lekker thuis blijven. We hebben allemaal onze eigen verantwoording. Ook de kwetsbare groep moet verantwoording nemen door afstand te houden.”

Mondkapjes
President Rutte gaf tijdens de persconferentie vorige week dinsdagavond aan dat er een mondkapjesplicht komt. De meeste respondenten droegen al wel eens een mondkapje, in onder meer het openbaar vervoer en op openbare plekken waar het verplicht is in zowel binnen- als buitenland, zoals de supermarkt, het ziekenhuis, school of op het werk. 19 procent zegt nog nooit een mondkapje te hebben gedragen. Maar 14 procent vindt het een goed idee dat een mondkapje overal, dus zowel in binnen- als buitenruimtes, verplicht wordt. 35 procent is het eens met het verplichten van mondkapjes in publieke binnenruimtes. 30 procent vindt dat het verplicht moet zijn waar de 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. De reden om niet voor het verplichten van een mondkapje te zijn, (16) procent, lijkt vooral het niet bewezen nut van het kapje. “Ik geloof niet dat mondkapjes werken. Zeker niet wanneer deze verzadigd raken. Het belemmert de ademhaling en eventuele besmette deeltjes gaan er gewoon door heen. Het virus kan bijvoorbeeld ook in zweet zitten. Mondkapjesplicht is mooi voor politici om een mooie show op te voeren voor op de bühne.” Een ander hoopt vooral dat met het verplichten de discussies eindelijk gesloten worden: “Ik ben geen voorstander van het mondkapje, maar het verplichten geeft wel duidelijkheid. Nu het een ‘dringend advies’ is, krijg je scheve gezichten tussen wel-dragers en niet-dragers, wat leidt tot irritaties.”

Meer berichten