Joost Janssen,Venhorst,
Joost Janssen,Venhorst, Foto: Eric Elbers

Amateurvoetbal in coronatijd (deel 4)

Voetbal 2.613 keer gelezen

Het coronavirus slaat ook in Nederland keihard toe. Dit heeft onder andere grote gevolgen voor de amateursport. Maar hoe gaan verenigingen om met deze maatregelen? Deze dagen maken we een rondje langs hoofdtrainers van diverse voetbalclubs uit ons verspreidingsgebied.

DSV heeft er een training met groepjes van 4 spelers opzitten en wil dit de komende tijd 1 a 2 keer per week blijven doen. Trainer Maarten van Stiphout: “Hier laten we het verder bij. We weten dat veel spelers ook in de sportschool komen, dus (loop)schema’s meegeven heeft geen zin. Ik hoop dat we vanaf 1 november weer alles kunnen en mogen, maar dat zal wel ijdele hoop zijn die ik heb. Stel dat het erg lang gaat duren, dan hoop ik toch dat we bijvoorbeeld in verkorte vorm de competitie kunnen afmaken door bijvoorbeeld tegen alle tegenstanders 1 keer te spelen (thuis en/of uit). Als slot voor het kampioenschap en degradatie zou je bijvoorbeeld de nummers 1 tot en met 7 een halve competitie kunnen laten afwerken (3x thuis en 3x uit) om tot een kampioen en periodekampioenen te kunnen komen. Dit zo dan ook met de onderste helft van de ranglijst (8 tot en met 14) met betrekking tot degradatie en nacompetitieplaatsen voor promotie/degradatie.”

Venhorst
Bij Venhorst wordt er niet getraind en wordt nieuws op de persconferentie afgewacht. Trainer Joost Janssen: “Uiteindelijk zijn we er met z’n allen verantwoordelijk voor om het virus zoveel mogelijk in te dammen. Wij hebben de jongens de afgelopen twee weken geen opdrachten meegegeven. Onze start is niet best geweest en we hadden redelijk wat geblesseerde spelers. Iedereen heeft dus tijd gehad om te herstellen. Ik ben er bang dat er dit jaar geen wedstrijden meer gespeeld worden. Een mogelijke oplossing is dan vervolgens een halve competitie te spelen of misschien geen afhankelijk van alle ontwikkelen. Als voetballiefhebber hoop ik in ieder geval zo snel mogelijk weer op het veld te staan.”

WEC
Bij WEC trainen 24 spelers in 2 blokken van 1 uur. Per blok dus 3x4 spelers die zich niet mengen. Er zit een kwartier tussen beide blokken. Trainer Stephan Hesemans: “Op dinsdag conditioneel, kracht en techniek plus keeperstraining. Donderdag meer in wedstrijdvormen, verschillende soorten afwerkoefeningen. Onafhankelijk van hoe lang het gaat duren, in deze toegestane vorm kunnen we toch prima voetbalgerichte vormen trainen. Uitgangspunt is om de basisconditie op peil te houden met natuurlijk het inachtnemen van de regels.” Hesemans verwacht niet dat het seizoen afgerond kan worden. Ook bij WEC waren er coronagevallen. “Gelukkig hebben we zelf tijdig een wijs besluit genomen met de staf en club. Deze bleek achteraf precies aan te sluiten met het stilleggen van de wedstrijden door KNVB. Belangrijkste is dat iedereen gezond blíjft. Sporten op een verantwoorde manier kan hier ook zeker aan bijdragen. We moeten alleen afwachten hoe het zich ontwikkeld. Een oplossing zal denk ik mede afhangen van de beschikbaarheid van een vaccin. Tot die tijd zullen wedstrijden nooit echt eerlijk verlopen, want wie welke spelers mist door corona is niet iets wat controleerbaar is op dit moment.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant