Logo kliknieuws.nl/uden

Gezonde surinaamse gerechten

  •   keer gelezen

Gezond wordt in veel gevallen geassocieerd met “minder lekker”. Ongezond eten juist met wel lekker. Denk aan de 3 P’s, pizza, pannekoeken en patat. Toch hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Er zijn super veel manieren om gezonder te koken en een smaakervaring rijker te worden. Sterker nog, gezond eten kan zelfs veel lekkerder zijn dan ongezond eten. Het enige wat je moet weten is hoe. In dit artikel leggen we uit hoe je gezond kunt koken, maar overheerlijke gerechten kunt maken.

Leer meer over de Surinaamse keuken

Een keuken waar over het algemeen erg gezond wordt gekookt, is de surinaamse. Veel Surinaamse gerechten kennen groenten en specerijen waarvan de gemiddelde Nederlander het bestaan nieteens af weet, en zo kunnen we dus ook heerlijke nieuwe smaken ontdekken, zonder dat deze ongezond hoeve nte zijn. Doordat veel van het Surinaamse eten haar smaak krijgt door de kruiden die in de bereiding gebruikt worden, is vaak het gerecht al heerlijk en smaakvol van zichzelf en zijn hier verder geen toevoegingen meer nodig.

Naast de gezonde en caloriearme kruiden die in de bereiding van de Surinaamse gerechten gebruikt worden, blinkt de Surinaamse keuken uit op het gebied van groente gebruik. De groenten die in de Surinaamse keuken gebruikt worden zijn over het algemeen hartstikke gezond en bevatten veel meer voedingswaarden dan groenten uit veel andere keukens.

Het ontstaan van de Surinaamse keuken

Wat de surinaamse keuken zo leuk maakt, is dat deze is ontstaan uit een soort meltingpot van enorm veel keukens. De Surinaamse keuken kent invloeden uit onder andere de Joodse, Poolse, Hindoestaanse, Nederlandse, Afrikaanse, Portugese en Javaanse keuken. Door de grote variatie van invloeden, heeft de Surinaamse keuken ook voor ieder wat wils.

Door hoeveelheid variatie in mogelijkheden is het ook mogelijk om iedere dag te genieten van de verschillende Surinaamse recepten. Er zijn er namelijk honderden recepten!
Deze verschillende invloeden uit de vele keukens zorgen er dan ook voor dat er vanuit de verschillende keukens ook de gezonde aspecten met elkaar gecombineerd kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met de vele gezonde groenten uit de Surinaamse keuken.

Kook eens een keertje met groenten die je niet zo snel zou kiezen, zoals sopropo en de antroewa. Deze groenten zijn minder bekend onder Nederlanders, maar verdienen zeker aandacht. Ze zijn namelijk heerlijk en gezond, echte onbekende superfoods dus! Combineer sopropo bijvoorbeeld met bonen en kip, of vul ze met gehakt. Antroewa kun je heerlijk roerbakken, stoven of verwerken in soep

Voorbeelden van Surinaamse recepten

Ondanks dat de keuken van zoveel invloeden geniet en zo uitgebreid is, valt er voor veel gerechten wel te spreken van echt gezond Surinaams eten. Als men denkt aan Surinaamse recepten zijn de eerste gerechten die vaak te binnen schieten roti, broodje Pom en Kip, maar de Surinaamse keuken is breder dan dat!

De basis van de meeste Surinaamse gerechten is opgebouwd uit rijst, verschillende aardvruchten zoals tayer en cassave en daarbij wordt vaak roti geserveerd. Wat een grappig aspect hieraan is, is dat de roti in dit geval haar oorsprong kent in de Hindoestaanse keuken.

Het voordeel van deze basisgerechten uit de Surinaamse keuken is dat ze allen super gezond en voedzaam zijn. Doordat de basisgerechten van zichzelf al zo gezond en voedzaam zijn, zijn bijna alle gerechten uit de Surinaamse keuken dit automatisch ook. Een voorbeeld van een typisch gezond gerecht uit de Surinaamse keuken is de Surinaamse bami. Bami kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren bereiden waardoor het makkelijk is je eigen twist eraan te geven. Stop er dus lekker veel gezonde groenten in! Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor eiwitrijke kipblokjes of een vegetarische variant. Door al deze rijke ingrediënten is bami ook een lekker vullend gerecht.

Meer berichten