De 75 intern gehuisveste leerlingen van de technische school van de Watoto-Foundation Tanzania.
De 75 intern gehuisveste leerlingen van de technische school van de Watoto-Foundation Tanzania.

Uden WereldWijd keert 25.000 euro uit aan negentien projecten

Human Interest 198 keer gelezen

UDEN | De Stichting Uden WereldWijd (UWW) heeft deze maand ruim 25.000 euro uitgekeerd aan negentien projecten in de ontwikkelingslanden. Deze uitkering is mogelijk door de opbrengst van het gescheiden aanbieden van in onbruik geraakt textiel en schoeisel in textielcontainers in de gemeente Uden.

Het bestuur van de stichting UWW steunt al vele jaren organisaties uit de gemeente Uden, die projecten hebben in ontwikkelingslanden over de hele wereld. Binnen de gemeente zijn er 23 partnerorganisaties aangesloten bij het UWW. Zij kunnen gedurende het jaar projecten indienen, die vragen om een geldelijke ondersteuning. Deze aanvragen worden door de werkgroep “Fonds Kleinschalige Projecten” van UWW beoordeeld, voorgelegd aan het bestuur en na goedkeuring in de maand november uitgekeerd aan de partners. Wim de Winter, penningmeester UWW, geeft aan: “Het is fantastisch dat we in 2020 totaal 19 projecten hebben kunnen honoreren. Deze variëren van ondersteuning tijdens de coronacrisis, de aanschaf van i-schooltablets voor het basisonderwijs en zoveel andere veelzeggende projecten”. De partners van UWW leggen ieder jaar netjes verantwoording af hoe het toegekende geld is besteed. Er werd een totaalbedrag van 25.700 euro overgemaakt op hun bankrekeningen.

Inzameling
Dit geld komt uit de inzamelingsopbrengst van textiel en schoeisel die in de 24 beige en groene textielcontainers van het Textielinzamelbedrijf Sympany worden gedeponeerd. Deze containers staan op veertien plaatsen in de gemeente Uden, namelijk 21 containers in Uden, twee in Volkel en één in Odiliapeel. UWW heeft van de gemeente vergunning gekregen om textiel in te zamelen. "We hebben met de landelijke organisatie SYMPANY in Utrecht een overeenkomst gesloten om textiel en schoeisel op te halen, te transporteren, te sorteren, waarna het textiel herdragen of hergebruikt wordt. Het in onbruik geraakte textiel hoeft niet alleen herdraagbaar te zijn, maar mag ook echt alle andere soorten van textiel zijn van nieuw tot vodden met gaten. Ook schoeisel en knuffels mogen in de beige en groene containers van Sympany/Uden WereldWijd. De berg in de gemeente Uden ingezameld textiel wordt bij een bedrijf in Eindhoven gesorteerd en wat niet herdraagbaar is, wordt verwerkt tot grondstoffen. Hiervan kunnen weer garens, poetsdoeken en isolatiemateriaal, maar ook stoelen en tafels van textiel verstevigd met composiet worden gemaakt."

Derde wereld
Ton van der Vegt, secretaris UWW: "In 2019 werd in de gemeente Uden ruim 240.000 kilogram textiel en schoeisel door de inwoners van de gemeente Uden gescheiden aangeboden aan UWW." Daarbij komt ook nog de ruim 100.000 kilo door Caritas Sint Petrus Uden ingezameld textiel. "Graag continueren we dit particuliere initiatief en breiden we de textielinzamelopbrengst zo mogelijk verder uit voor de toekomst."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant