Logo kliknieuws.nl/uden
Foto:

'Het is niet moeilijk om tijdens het wandelen afval te rapen'

  •   keer gelezen

UDEN | Stichting HelemaalGroen is een burgerinitiatief gericht op het opruimen van zwerfafval. Door middel van een handige app kan bij worden gehouden welke route de deelnemers al hebben opgeschoond. Uit de app blijkt dat het initiatief in Uden nog achterblijft. De Udense Annemiek Jansen-Macco en haar kinderen zijn hier wel actief mee bezig en Annemiek vertelt hierover. Ook de gemeente Uden laat weten wat ze al doen en willen doen met betrekking tot zwerfvuil.

door Moniek Jaspers

Annemiek is piloot en daar is ze trots op. Alleen is dat niet het meest duurzame beroep. Daarom wil zij op haar eigen manier bijdragen aan het behoud van de natuur. Ze is lid van het Wereldnatuurfonds en in het WNF blad stond een artikel over de app van HelemaalGroen. Na het invullen van het contactformulier konden zij en haar drie jonge kinderen aan de slag. “Het is niet zo moeilijk om tijdens het wandelen wat afval te rapen. Ik ben er zelf pas net mee begonnen, maar de kinderen zijn in ieder geval al heel enthousiast”, aldus Annemiek. “De gemeente Uden is eigenlijk heel schoon, maar er is altijd wel zwerfafval te vinden.” Volgens haar heeft vooral de Maashorst te lijden. “Er zijn veel sporters in het bos, die regelmatig hun lege plastic flesjes achterlaten. Maar met name het Foodcourt zorgt voor veel zwerfvuil. Zo zijn er bij het Trimbos geen prullenbakken bij de parkeerplaats. Daardoor is er relatief veel zwerfafval in een straal rondom de foodcourt. Dat is erg jammer.”

Leuk voor kinderen
De gratis app werkt heel gemakkelijk. Je kunt deze downloaden op je telefoon onder ‘HelemaalGroen’. Online via app.helemaalgroen.nl heb je een dag-, maand- en jaaroverzicht en een overzicht voor heel Nederland, per gemeente en voor leden per deelnemer. Je start de app wanneer je gaat wandelen, neemt je mobiel mee en zet de app weer uit bij thuiskomst. Vervolgens wordt toestemming gevraagd of jouw wandeling publiekelijk mag worden. Anderen kunnen dan zien waar het al schoon is geraapt. “De app helpt om mijn drie kleine kinderen te leren om milieubewust te worden”, zegt Annemiek. Bovendien is het voor kinderen ook een erg leuke activiteit. “De kinderen zien het als een soort speurtocht. Ze rennen om als eerste het vuil te kunnen rapen en zijn trots wanneer ze iets vinden. Alleen moeten we het niet iedere dag doen, zodat het leuk blijft.”

Gemeente Uden
De gemeente houdt zich, naast het reguliere opruimen en vegen, bezig met allerlei zwerfafvalactiviteiten. Het college van burgemeester en wethouders van Uden: “Communicatie over de activiteiten is doelgericht en verschillen dan ook in uitingen. Na afloop van een activiteit wordt via social media en/of via onze nieuwspagina op www.uden.nl over de activiteiten breder gecommuniceerd en in enkele gevallen ook in de lokale media.” Toch wil de gemeente graag een groter publiek bereiken, want Uden schoonhouden vergt een samenwerking van burger, bezoekers en overheid. “Het voorstel is om een nog breder publiek te bereiken door bestaande informatieborden bij invalswegen te gebruiken en er is in overleg met de centrummanager gekozen voor banners in het winkelgebied. De planning en locaties van de banners gaan in overleg met hem. Op plekken waar veel mensen komen wordt bekeken wat ter plekke mogelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boodschap op prullenbakken. Zo kunnen we laten zien dat we een schoon Uden belangrijk vinden en we samen voor een schoon Uden moeten zorgen. Naast het bereiken van een breed publiek, zetten we zo ook in op de kracht van de herhaling, een belangrijke factor bij bewustwording en gedragsverandering.”

Zo kun jij helpen
Annemiek hoopt dat de app in eerste instantie helpt dat er minder op de grond wordt gegooid en anderzijds dat er meer zwerfafval wordt meegenomen. “De app helpt met een stukje bewustwording. Ik begrijp dat het vies kan zijn om afval op te pakken, maar daarom neem ik gewoon een zakje en een grijper mee. Ik heb via de gemeente een grijperpakket gekregen, waaronder ook drie kleine grijpertjes voor de kinderen. Ook voor hondenbehoeften wordt een zakje meegenomen; dus doe dat ook gewoon tijdens het (snel)wandelen en laat het afval niet liggen.”

Meer berichten