Logo kliknieuws.nl/uden
<p>De Slabroekse heide met bossen op de achtergrond.</p>

De Slabroekse heide met bossen op de achtergrond.

(Foto: Peter Noy)

Uden krijgt levensbomenbos vol persoonlijke herinneringen

  •   keer gelezen

UDEN | De gemeente Uden is gestart met de aanleg van een Levensbomenbos in Uden. Inwoners kunnen hier een gedenkboom planten naar aanleiding van een belangrijke gebeurtenis in hun leven.

Inwoners van de gemeente Uden kunnen in het Levensbomenbos een gedenkboom planten naar aanleiding van een geboorte, huwelijk, overlijden of andere voor hen belangrijke, persoonlijke gebeurtenis. Er is keuze uit een beperkt assortiment aan van nature hier voorkomende bomen: beuk, winterlinde, tamme kastanje, zoete kers, zomereik en haagbeuk. In het Levensbomenbos zijn verder enkele natuurlijke zitplekken en een open bezinningsruimte in de vorm van het oneindig-teken (lemniscaat) aangelegd. “Het Levensbomenbos is zo echt een plek waar mensen kunnen wandelen, elkaar ontmoeten en de bijzondere aanleiding van aanplant kunnen herdenken”, vertelt wethouder Franko van Lankvelt.

Landschappen van Allure
Het Levensbomenbos is nog een voortvloeisel uit Landschappen van Allure, dat Brabantse natuurgebieden, waaronder de Maashorst, sterker op de kaart moest zetten. Dat project leverde de gemeente Uden onder meer een speelbos, enkele hectares bos, houtsingels, nieuwe natuur en kilometers ecologische berm op. Nu komt daar met het Levensbomenbos nog een stukje nieuwe natuur bij. De gemeente Uden heeft daarvoor eind 2018 0,8 hectare landbouwgrond gekocht tegen het boscomplex Slabroek en de Udensedreef. “Indertijd is al een voorschot genomen op de inrichting van het gebied; op dit moment leggen we daar de laatste hand aan.”

Aanvragen
Op de website van de gemeente Uden staat een overzicht van de soort bomen en op welke plek die kunnen worden geplant. De toekenning wordt bepaald op basis van volgorde van intekening. Na enkele jaren gaat het bos geleidelijk op in het natuurgebied. Van Lankvelt is blij met deze aanvulling op de Maashorst: “Het is een mooie manier om inwoners persoonlijk te betrekken bij het landschap en de ontwikkeling van de mooie natuur in onze omgeving.”

Meer berichten