Udenaren ontvangen brief over Donorregister | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden

Udenaren ontvangen brief over Donorregister

  •   keer gelezen

UDEN | Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Uden die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk vandaag (woensdag) een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 15.200 Udenaren.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.” Brieven van het Donorregister Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl. Inwoners van de gemeente Uden die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 2 december. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief.

Hulp
Heb je hulp nodig? Op de website van de bibliotheek vind je uitleg over de nieuwe wet én een handige mini cursus met stap-voor-stap uitleg. Ga hiervoor naar www.nobb.nl. Heb je persoonlijke hulp nodig? Het gratis spreekuur van het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek Uden is iedere werkdag open van 13.00 tot 16.00 uur. Een afspraak maken kan telefonisch via 0413 26 31 01. Je hoeft geen lid te zijn van de bilbiotheek.

Meer berichten