Geen terrashuur voor Udense horecaondernemers tot 1 januari | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: Ronald Strijbosch

Geen terrashuur voor Udense horecaondernemers tot 1 januari

  •   keer gelezen

UDEN | De gemeente Uden heeft besloten om geen kosten in rekening te brengen voor de terrashuur en het recht van opstal aan horecaondernemers in het centrum tot 1 januari 2021. Eerder was al besloten deze kosten kwijt te schelden tot 1 september, ter compensatie van de coronamaatregelen en verplichte sluiting van de horeca.

Veel horecaondernemers in Uden hebben langlopende huurovereenkomsten met de gemeente voor de huur van de vierkante meters openbare ruimte die zij gebruiken voor hun terrassen. Eerder dit jaar besloot de gemeente al om de huurkosten kwijt te schelden die de ondernemers volgens die overeenkomsten moeten betalen. Die kwijtschelding gold voor de periode dat de horeca gedwongen moest sluiten als gevolg van de coronamaatregelen. Wethouder Gijs van Heeswijk: “Een verlenging leek ons logisch nu de horeca opnieuw geen gebruik kan maken van die meters, als gevolg van landelijke maatregelen. Bovendien is de horeca al onevenredig hard getroffen door alle corona-maatregelen.”

Perspectief
Per 1 juni mochten de horecazaken weliswaar weer open, maar daarvoor moesten zij diverse maatregelen treffen. Onder andere om de 1,5 meter richtlijn voor hun gasten te kunnen garanderen. De zomerperiode is voor de horeca vervolgens redelijk verlopen, mede dankzij het mooie weer. Van Heeswijk: “Maar dat neemt niet weg dat veel ondernemers flink minder omzet hebben kunnen maken. Ze konden immers gemiddeld genomen minder mensen ontvangen. En nét toen ze zich gingen voorbereiden op de herfst- en winterperiode, moesten ze opnieuw dicht. Het is op dit moment helaas nog niet bekend hoe lang deze periode van sluiting gaat duren. We wachten nu dus de ontwikkelingen af.” Het Rijk maakt naar verwachting half december bekend wat de verwachtingen zijn voor de feestdagen en daarna. “Zodra dat bekend is, zullen wij ons uiteraard ook opnieuw beraden over verlenging van maatregelen, noodoplossingen en hulpregelingen. We hopen natuurlijk van harte dat er gauw weer perspectief komt voor onze horecaondernemers.”

Meer berichten