Afbeelding

Bewoners in Volkel trappen af met verbetering afvalscheiding in de hoogbouw

Algemeen 1.227 keer gelezen

UDEN/VOLKEL | Gemeente Uden is gestart met een stapsgewijze invoering van het gescheiden inzamelen van GFT+E bij appartementen en flats. Door gescheiden in te zamelen, kan meer afval gerecycled worden en blijft er minder restafval over. De planning is dat in de zomer van 2021 alle bewoners van hoogbouwcomplexen in Uden ‘werken’ op de nieuwe manier. De bewoners van appartementencomplex Vloetrand in Volkel gaven de aftrap.

De nieuwe inzamelmethode richt zich op het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT+E). Papier, plastic, blik en drankkartons (PBD) werd al gescheiden ingezameld. Wel wordt gekeken of er een beter resultaat behaald kan worden door bijvoorbeeld het plaatsen van centrale papiercontainers. Het aantal aanbiedingen van restafval bij de ondergrondse containers gaat omlaag, omdat bewoners minder restafval overhouden. Veel gemeenten in Nederland zijn bezig met gescheiden inzamelen bij hoogbouw. Uden heeft gekeken naar wat wel en niet werkt bij andere gemeenten. Daarnaast is met een pilot bij vier verschillende hoogbouwcomplexen in Uden getest hoe het in de praktijk gaat. Ingrid Verkuijlen, verantwoordelijk wethouder: “Bij de laagbouw zijn we al in 2017 gestart met meer gescheiden inzamelen. En daar zijn mooie resultaten behaald, de hoeveelheid restafval is gehalveerd. Ook bij de hoogbouw is veel winst te behalen. Een aanzienlijk deel van het huidige restafval bij hoogbouw bestaat uit GFT+E. Dat is zonde, want deze stroom afval kan verwerkt worden tot compost of biogas. Bovendien wordt het verwerken van restafval steeds duurder. Als we allemaal ons afval beter scheiden, kunnen we er samen ook voor zorgen dat de stijging van de kosten beperkt blijft.”

Maatwerk
Door de grote verschillen tussen hoogbouwcomplexen, bijvoorbeeld wel of geen buitenruimte, wel of geen bergingen, grote en kleine appartementen/balkons, is maatwerk nodig. De gemeente heeft een afvalscheidingscoach in de arm genomen, die elke locatie bekijkt en met een afvaardiging van de bewoners overlegt wat de best passende oplossing is om afval te scheiden en welke inzamelmiddelen daarvoor nodig zijn. Het echtpaar Van de Locht, bewoners van Vloetrand in Volkel, is goed te spreken over de nieuwe inzameling: “Zoals de gemeente het nu organiseert, is het vrij simpel om je afval te gaan scheiden. Ze bieden containers en keukenemmers aan en de afvalcoach denkt mee over hoe je het kunt organiseren in huis. Het is niet moeilijk, maar alleen even wennen. Wij gebruiken een emmertje om het GFT+E afval in de keuken te verzamelen. Dat legen we elke dag in de centrale GFT+E container.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant