Het gemeentehuis Uden zal in 2022 het gemeenthuis voor de gemeente Landerd worden.
Het gemeentehuis Uden zal in 2022 het gemeenthuis voor de gemeente Landerd worden.

Gemeente Maashort: ‘De Tweede Kamer wil snel handelen’

Algemeen 945 keer gelezen

UDEN/LANDERD | Als alles volgens plan verloopt, staat de fusie van de gemeente Uden en gemeente Landerd tot een gezamenlijke gemeente Maashorst op de agenda voor januari 2022. Met nog ongeveer een jaar te gaan, geven de burgemeester van Uden, Henk Hellegers, en Landerdse wethouder Ben Brands (die de zieke Marnix Bakermans, burgemeester van Landerd, vervangt) een overzicht van de stappen die gemaakt zijn en nog in 2021 genomen moeten worden. “We zijn hard op weg. Dat mag en moet ook wel, want we hebben nog maar één jaar te gaan”, aldus Hellegers. 

De burgemeester is optimistisch. Hij verwacht dat begin 2021 de vorming van de nieuwe gemeente een feit zal zijn met de behandeling van het wetsvoorstel. “De Tweede Kamer heeft laten weten snel te willen handelen. Ik verwacht een dezer dagen te horen te krijgen of er inderdaad een hoorzitting gaat komen.” Via brieven hebben de nu nog afzonderlijke gemeenteraden een verzoek ingediend tot inspreken tijdens de hoorzitting. Dan zullen naast de burgemeesters, de twee grootste fractieleiders van de gemeenten aanwezig zijn: Karin Franken voor Uden en Jeroen van den Heuvel voor Landerd.
Ook is in de brieven vermeld dat de herindeling tot stand is gekomen door de gemeenteraden zelf en dat er veel aan burgerparticipatie is gedaan voor het voorstel. “Wij gaan er vol vertrouwen naartoe in de verwachting dat de Tweede Kamer nog vòòr februari zowel deze herindeling als die van het Land van Cuijk toegezegd zal hebben”, aldus Hellegers. “Dat betekent dat wij nu vooral gefocust zijn op het komende jaar, waarin wij een organisatie in elkaar moeten zetten en moeten vullen. Iedereen moet een plekje krijgen en allerlei onderwerpen moeten geharmoniseerd worden.”

Huisvesting in Uden
“De gezamenlijke colleges hebben eind november een huisvestigingsvisie en de geografische locaties vastgesteld en dat ligt nu voor bij de samenwerkende ondernemersraden. Daar hopen we eind dit jaar of begin 2021 een besluit in te nemen”, vertelt Brands. Er is voor de dienstverlening gekozen voor de Markt 145 in Uden, het huidige gemeentehuis en voor het gemeentewerf is gekozen voor Hockeyweg 3 in Uden, ook het huidige gemeentewerf. De keuze heeft te maken met logistieke bewegingen als locatie en grootte. Daarbij wordt nog in scenario’s uitgewerkt hoe de medewerkers van de gemeente Landerd en de gemeenteraad het beste kunnen worden gehuisvest in Uden. Er is afgesproken dat alles plaatsvindt vanuit één locatie, waarbij medewerkers wel vaker thuis zullen werken. Daar hebben beide gemeentes door de coronacrisis nu meer ervaring mee.

Personeel
Er moet volgend jaar een goede organisatie staan en alle plaatsen in de organisatie moeten gevuld zijn. Dat gaat gebeuren door de kwartiermaker: Dagmar van Deurzen. De bedoeling is dat zij vanaf 1 januari 2022 de gemeentesecretaris-directeur van de nieuwe gemeente Maashorst wordt.

Visiegroepen
De gemeenten hopen alles voor 1 januari 2022 geregeld te hebben, waarbij automatisering, huisvestiging en personeel zeker klaar moeten zijn. Er zijn ook andere projectieplannen die nodig zijn voor de nieuwe gemeente. Daar zijn visiegroepen onder gehangen, waarbij ambtenaren de bouwstenen gaan maken voor de nieuwe gemeente. Er is een visiegroep buitengebied. In een gebied worden gesprekken aangegaan met mensen die daar wonen, werken of ondernemen om in de nieuwe gemeenteraad een passend besluit te kunnen maken over een omgevingsplan voor de gemeente Maashorst. Ook is er een visiegroep economie. Samen met ondernemers zijn de wethouders economische zaken aan het werk aan een economische visie voor de gezamenlijke gemeente. De visiegroep woonvisie gaan de twee losse woonvisies in elkaar schuiven en kijken hoe deze sterker gemaakt kan worden op gebied van vorm en inhoud. Verder zijn er nog visiegroepen participatie en zorg. Dit zijn allemaal processen die nu al bezig zijn en doorlopen in het volgende jaar om een goede start te geven aan een brede, grote gemeente Maashorst.

Beginnende samenwerking
De samenwerking tussen de medewerkers van gemeente Uden en Landerd vindt al veel plaats. Brands: “Je ziet dat de kruisbestuiving al letterlijk vorm begint te krijgen. En dat is inspirerend. De medewerkers krijgen daar energie van.” Een aantal adviezen worden al afgestemd met elkaar. Hij noemt daarbij de afdeling communicatie, de regionale energiestrategie, de omgevingswet en veiligheid en handhaving. “Kortom: we groeien steeds nader tot elkaar met de bedoeling dat het volgend jaar een vloeiende overgang wordt naar de gemeente Maashorst, waarbij een nieuw college en een nieuwe raad starten per januari 2022.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant