Peter in zijn woonkamer. (foto: Henk Lunenburg)
Peter in zijn woonkamer. (foto: Henk Lunenburg)

Crowdfunding voor rolstoelbus Udense Peter (63)

Human Interest 1.493 keer gelezen

UDEN | Het leven van Peter Sijbers (63) uit Uden stond 5,5 jaar geleden ineens op z’n kop. Hij viel uit een boom en brak daarbij zijn nek, waardoor hij een dwarslaesie opliep. Na moeilijke, emotionele jaren, waarin hij ook nog zijn vrouw verloor, kwam hij mede door zijn grote doorzettingsvermogen daar waar hij nu is. Zijn grootste wens? Een aangepaste rolstoelbus, zodat hij kan gaan waar hij maar wil. Maar het realiseren van die wens kan hij niet alleen.

door Temmie van Uden

Hij is de vrolijkheid zelve, als we elkaar bij het ontmoeten een ‘elleboog’ geven ter begroeting. “Ik heb lang getwijfeld of ik wel een crowdfunding moest opzetten, hoor”, begint Peter. “Maar een rolstoelbus is zo belangrijk voor me, en alleen kan ik het niet financieren.” Door het ongeluk verloor hij een groot deel van zijn mobiliteit en kwam hij in een rolstoel terecht. In één klap was alles anders. “Ik was aan mijn rechterzijde verlamd en revalideerde zes maanden in de St. Maartenskliniek. Drie maanden nadat ik thuis kwam, overleed mijn vrouw, die ernstig ziek was.” Hij bleek in toenemende mate hulp nodig te hebben. “Vervolgens werd ik 100 procent afgekeurd voor mijn werk. Dat was erg veel van het goede. Het kostte me dan ook jaren om mezelf opnieuw uit te vinden én te accepteren dat mijn normaal gesproken zo drukke en sociale leven er voortaan anders uit zou zien.” Peter bracht 2 jaar door in een ruimte bij zijn ouders thuis, die nu 86 en 93 zijn. “Ze hebben enorm goed voor me gezorgd, maar dat is natuurlijk niet de oplossing. Godzijdank kwam ik in die tijd mijn oude vriendin Monique tegen. Het bleek een hele mooie ontmoeting te zijn, want zij was ontzettend gedreven om me te helpen mijn zoektocht naar een passende woning.”

Crowdfunding
Dat huis werd gevonden in een Fokuswoning in Uden, waar Peter nu sinds een paar jaar woont. Er staat voor hem 24 uur per dag zorg klaar wanneer dat nodig is. “Dat is fantastisch”, vindt hij. “Wanneer het nodig is, druk ik op een belletje en dan staat er binnen 5 minuten iemand binnen. Ik krijg hulp op alle fronten.” Daarbij vergeet hij zeker zijn goede vriendin Monique niet, die er als mantelzorger veel voor hem is. “Ik heb hem meegegeven dat hij moet ophouden met vechten om zijn oude zelf te worden”, vertelt zij. “Hij moest een nieuwe draai zien te vinden in wat nog wél kan in zijn leven.” Peter: “Daar heb ik veel aan gehad. Er kan vanalles, mits je eraan gaat staan. Ook al gaat het langzaam.” Dit kwam onder meer tot uiting in het opnieuw behalen van zijn rijbewijs, die voor 10 jaar geldig is. “Ik snak naar wat meer beweegruimte en minder afhankelijkheid. Gewoon eventjes een half uurtje bij iemand op de koffie, even ertussenuit.” Iets wat voor hem alleen mogelijk is met een aangepaste rolstoelbus. “Daarvoor is alleen wel zo’n 25.000 euro nodig, en dat kan ik in mijn eentje helaas niet kan opbrengen.” Daarom startte hij onlangs met een doneeractie via
www.doneeractie.nl/actie/-46981. Je kunt daar een bedrag naar keuze doneren. De teller staat op moment van schrijven op 6.500 euro. “Ik ben iedereen die doneert of heeft gedoneerd ontzettend dankbaar. Ik hoop met een rolstoelbus nog actiever in het leven te kunnen staan. Mijn glas is altijd halfvol, maar het is de kunst om ‘m nog voller te krijgen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant