Afbeelding
VERHAAL

‘Kerstboom 2020’

Human Interest 443 keer gelezen

Hieronder lees je een verhaal uit de verhalenreeks geschreven door Annemarie van Boekel. Eens in de zoveel tijd plaatsen we haar verhalen op Kliknieuws

“En ja hoor bijna kerst. Zoeken naar een mooie, goed passende kerstboom. Na de ongezellige waterige koude temperaturen, hunkeren we allemaal naar dat stukje warmte en gezelligheid. De sfeer en de lampjes die in deze tijd toch weer een heel ander licht laten schijnen op de dagen. Kerst staat voor de deur.

Voordat Sinterklaas de boot weer opgezet is, ga je op zoek. Zelf weet je met je agenda van de komende weken: nu eerst de kerstboom kopen voordat er straks weer last-minute eentje gekocht moet worden. En je weer met zo’n klein pisboompje thuiskomt. 30 euro verder bent en de kinderen zeggen: “Waar staat de kerstboom?” Het is ook knap wanneer het je elk jaar lukt om te duur, te klein of een kromme boom te kopen. Talenten genoeg. Maar ik zeg altijd, ook tegen mijn kinderen: je kan er niets aan doen. De genen kun je niet veranderen. Haastige spoed is zelden goed!

Het is erg vroeg hiervoor. Sinterklaas moet nog rijden. Dat kan eigenlijk niet maar je overtreedt toch maar de tijdslijn hierin. Je rijdt naar meerdere verkoopplekken. Druk is het nog niet. Een voordeel dus en keuze genoeg. “Ja wel erg vroeg hè?” Zomaar een gespreksonderwerp, natuurlijk met een andere vrouw. Ik was niet de enige die al op bomenjacht was. “Maar het is zo gezellig in huis.” De jongeman werkzaam bij het tuincentrum waar je uiteindelijk toch bij uitkomt, stelt wat exemplaren voor. Hm… nee, die ene is wel erg klein. De andere te kaal. Terwijl het zweet op het voorhoofd vermeerderd bij de jongeman, laat je hem toch nog een paar exemplaren tevoorschijn halen. Ja deze, hij is wel mooi vol. Dat moet goedkomen. De boom wordt weer netjes ingepakt. Een netje houdt hem opnieuw in bedwang. Na het gedrocht betaald te hebben ga ik naar de afhaalplek. Het ding moet ook nog in de auto. O néé toch, het lijkt wel op het pretpark verhaal. Dat laatste stukje... De naalden die eraf vallen trotserend geef je ook het bomenpakket een laatste duw. Hij zit erin.

Voor het eerst heb je een boom gekocht zonder kluit. Nu maar hopen dat hij de naalden vast blijft houden tot de kerst. Maar goed, uit de auto met die handel. Trots zet je de boom in de standaard. Zo dat werkt snel. Geen geknoei met zwart zand. En voor het eerst geen uitslag op je armen omdat je alleen dat gedrocht in een pot moet wurmen. Het lijkt goed te komen. Het net wordt verwijderd. Een explosie van groen ontpopt zich voor je ogen. POEFFFFF. Er lijkt wel een heel dennenbos uit het net te komen. De ramen hoeven nog net niet open om de uitslaande takken hun weg te laten vinden. Je vraagt je af: is je huis te klein of de boom te groot? Een room divider en kerstboom ineen, en dat voor 20 euro . Wat wil je nog meer? Met een doorsnede van 1,5 meter mijn eigen coronaboom! Het lachen gaat over in schaterlachen. Een boom, alles in één. Super maar niet echt… De huiskamer staat vol met een dikzak van een kerstboom, zoals mijn vriendin zei. Een lekker dikkertje is het wel. “Voer hem maar niet teveel”, zei ze. Er is veel gelachen en elke dag komt de oase van dennen je tegemoet. Mooi is hij zeker. Volgend jaar beter zal ik maar zeggen…

Maak van kerst wat er te maken valt. Geniet van wat kan en mag. En wat er wel is! Fijne kerstdagen allemaal!”

Warme kerstgroet,

Annemarie

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant