Alleen vuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes en knalerwten mogen nog worden afgestoken.
Alleen vuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes en knalerwten mogen nog worden afgestoken.

Groot deel Udenaren staat achter vuurwerkverbod

Algemeen 1.056 keer gelezen

UDEN | De meerderheid van de Udenaren staat achter de beslissing van het kabinet om een vuurwerkverbod in te stellen, zo blijkt uit de enquête die wij uitzetten in samenwerking met onderzoeksbureau Top. 74 procent van alle respondenten is (zeer) positief over het verbod.

Traditiegetrouw mag op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur vuurwerk af worden gestoken, maar dat is komende jaarwisseling anders. Vorige maand besloot het kabinet over een algeheel verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling, wat betekent dat het overal in Nederland verboden is om vuurwerk af te steken tijdens de komende jaarwisseling. Dit om de druk op de zorg (in tijden van corona) te ontlasten. Het Tip-panel staat hier positief tegenover. "Dit jaar kan het écht niet, de zorg wordt teveel belast", laat iemand weten. "Ik steek zelf sowieso geen vuurwerk af", laat een ander weten. "Ik ben van mening dat we de druk op onze zorg, politie en brandweer niet extra moeten belasten vanwege afsteken vuurwerk." Ook de dieren worden niet vergeten. Zo zegt een respondent: "Ik praat niet alleen voor mijzelf als ik elk jaar om deze tijd als ik met mijn honden naar buiten ga, en velen met mij, de angst van de honden zie als het begint te knallen. Alleen daarom al verbieden. Doe het op een centraal punt waar dieren er geen last van hebben." Verschillende respondenten geven aan voorstander te zijn van een gemeenschappelijke vuurwerkshow. Iemand die tegen het vuurwerkverbod is (in totaal 17 procent), geeft aan dat er nu helemaal geen zicht op verkoop is. "En gaan meer mensen illegaal oriënteren en/of kopen waardoor er uiteindelijk meer slachtoffers zullen vallen." Iemand vult aan: "Veel ongelukken gebeuren door illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk wordt toch wel afgestoken."

Afsteken
Bijna niemand van de respondenten gaat ondanks het vuurwerkverbod toch vuurwerk afsteken. 81 procent geeft aan dit niet te gaan doen, maar dat sowieso (bijna) nooit doet. 15 procent geeft aan zich dit jaar te houden aan het verbod. Ook geven een aantal mensen aan geen vuurwerk, maar wel carbid af te gaan steken. Locaties waar vuurwerk ligt opgeslagen vormen een risico door het mogelijk gevaar als er opgeslagen vuurwerk tegelijk ontbrandt en ontploft. 40 procent van de deelnemers is van mening dat de voorraden vernietigd moeten worden. Bewaren tot de volgende jaarwisseling is ondanks het risico voor 23 procent ook een optie. 25 procent gaat voor verkoop aan andere relevante partijen, waaronder bijvoorbeeld het buitenland. 21 procent vindt de optie 'afsteken op een ander geschikt moment' de meest geschikte.

Handhaven
Er moet extra gehandhaafd worden tijdens de jaarwisseling. Er komt één duidelijk antwoord naar voren op de vraag waar de politie, gemeente en/of andere toezichthouders op moeten handhaven: agressie tegen politie en/of hulpverleners. 73 procent zet dit op nummer één. In de gemiddelde score komt vandalisme staat op de tweede plek, en op een gezamenlijke derde plek volgen de coronaregels en het verbod op het afsteken van vuurwerk. Aan deze enquête namen ruim 360 mensen deel. Wil jij ook meepraten over lokale onderwerpen? Meld je dan anoniem aan via tipuden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant