Drie extra zonneparken in gemeente Uden

  •   keer gelezen

Naast het zonnepark op Hoogveld-Zuid heeft de gemeente Uden concrete plannen voor nog drie zonneparken klaarliggen. De gemeente wil vooruit en zet vaart achter de realisatie van de zonneparken omdat Uden een ambitieus doel heeft. De gemeente wil energieneutraal zijn over vijftien jaar, in 2035. Buiten zonnepanelen zijn er nauwelijks groene alternatieven voor Uden.

Inwoners spelen belangrijke rol

Vanwege de vliegbasis Volkel is het niet mogelijk om windturbines te plaatsen. De Peelrandbreuk zorgt er verder voor dat het lastig is om aardwarmte te winnen. Aan de Zeelandsedijk ligt al een groot zonnepark dat sinds juli 2018 in werking is. Het bedrijf TPSolar heeft hier in totaal 43.000 panelen neergelegd. Deze zijn samen goed voor het stroomverbruik van zo’n 3500 huishoudens. Voor inwoners blijft energie vergelijken, onafhankelijk van je huidige leverancier, belangrijk. De inwoners spelen zelf een grote rol bij het behalen van de klimaatdoelen. Het zonnepark in Uden is gedeeltelijk gefinancierd door het crowdfundingplatform ZonnepanelenDelen. Inwoners konden zelf investeren in de zonnepanelen en krijgen jaarlijks rendement uitgekeerd. ZonnepanelenDelen was goed voor een opbrengst van ruim 750.000 euro.

Zonnepark op voormalige vuilnisbelt en bij Hemelrijk

Op de voormalige vuilnisbelt van Uden gaat TPSolar een zonnepark neerleggen van ongeveer 9 hectare groot. TPSolar is een bekende speler in Nederland en ontwikkelt, financiert, bouwt en beheert grootschalige zonneparken door het hele land. In totaal komen er 16.000 panelen te liggen rondom de skibaan van De Schans. Dit is goed voor het energieverbruik van 2700 huishoudens. Doordat de vuilnisbelt met speciale folie is afgedekt en vol met meetpunten en leidingen zit die niet beschadigd mogen worden, is het lastiger om hier een zonnepark te plaatsen dan op andere plekken. Ook zijn er plannen voor zonnepanelen op en om plas Hemelrijk. Op het parkeerterrein komen zonnepanelen op pootjes te staan. Het gaat om zo’n acht hectare zonnepanelen die deels rondom het BillyBird Park Hemelrijk liggen en deels op het water van de zwemplas. Door de zonnepanelen hoog te laten plaatsen, kunnen bezoekers hun auto hier gewoon onder parkeren. Een bijkomend voordeel hiervan is dat bezoekers in de schaduw parkeren.

Zonnepanelen tegen de Bedafse Bergen

Ten slotte is de gemeente Uden akkoord gegaan met een derde initiatief: een zonnepark van 1,2 hectare tegen het natuurgebied de Bedafse Bergen aan, aan de Schansweg in Uden. Er wordt goed gekeken naar een goede inpassing in de omgeving, geeft de wethouder aan. Daarnaast gaat er overleg plaatsvinden met de omwonenden. Voor de gemeente is het een belangrijk uitgangspunt dat de zonneparken niet op landbouwgrond mogen komen. Momenteel is de gemeente nog aan het uitwerken welke andere gebieden in aanmerking komen voor zonneparken. Voorlopig zijn alle serieuze initiatieven nog welkom voor een gesprek. Voor de bouw van het eerste zonnepark werden informatieavonden gehouden. De gemeente wilt dit ook organiseren voor de drie extra zonneparken die op de planning staan.

Meer berichten