Afbeelding

Huiseigenaren verhogen hypotheek voor verbouwing

Algemeen 739 keer gelezen

De verkoopcijfers van bouwmarkten lieten al zien dat het waarschijnlijk was dat veel mensen 2020 aangrepen om te verbouwen. Deze aanname wordt nu ook ondersteund door hypotheekcijfers. Het laatste kwartaal vroegen 14.000 huishoudens een hogere hypotheek aan ter financiering van een verbouwing. Dit is een stijging van 41 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Historisch lage rente

Geld lenen is momenteel interessant door de lage rente. Dit valt ook te zien in het aantal hypotheken dat wordt aangevraagd en overgesloten naar een andere aanbieder. Naar vermoeden heeft de historisch lage rente het afgelopen kwartaal wel zijn dieptepunt bereikt. Bijna twee derde van de hypotheekaanvragen was het afgelopen kwartaal bedoeld voor de koop van een andere woning. In ruim een derde van de gevallen betrof het oversluitingen of een tweede hypotheek. Gegevens uit het Kadaster wijzen uit dat er nog altijd meer woningen worden verkocht dan een jaar eerder. Voornamelijk starters zijn erg actief op de kopersmarkt. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door het afschaffen van de overdrachtsbelasting. Doorstromers en beleggers lijken wat voorzichtiger te zijn geworden.

Regionale woningmarkt is booming

De bevindingen zijn ook van toepassing op de regionale woningmarkt. In het afgelopen kwartaal ging het aantal transacties flink omhoog en ook steeg de verkoopprijs van woningen in Brabant Noord-Oost verder. Cijfers van de makelaarsorganisatie NVM Brabant Noord-Oost wijzen dit uit. Op hetzelfde moment maakt de NVM zich in toenemende mate zorgen over de krappe woningmarkt, omdat de keuze voor woningzoekers te beperkt is. Zo bleek begin dit jaar al dat het aanbod in regio Uden sterk is gedaald. Dit leidt er echter in veel gevallen ook toe dat mensen ervoor kiezen om hun huidige woning te gaan verbouwen, in plaats van door te stromen naar een andere woning.

Duurzame verbouwingen

Het bekostigen van een verbouwing kan op diverse manieren. Zo hebben 14.000 huishoudens het afgelopen kwartaal hun hypotheek laten verhogen om daarmee een verbouwing te bekostigen. Maar dit kan bijvoorbeeld ook met een persoonlijke lening, met eigen middelen of met een duurzaamheidslening. Dit laatste is mogelijk wanneer de verbouwing wordt aangegrepen om direct de woning te verduurzamen, bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie. In enkele gevallen zijn er ook subsidies mogelijk om een duurzame verbouwing deels mee te bekostigen. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) wordt er steeds meer geïnvesteerd in duurzame aanpassingen aan de woning. Hierbij telt ook mee dat het energielabel steeds belangrijker gevonden wordt tijdens het (ver)koopproces. Waar in 2019 bij 34 procent van de aanvragen voor het kopen van een woning het energielabel bekend was, was dit in 2020 al 40 procent. Dit percentage was niet eerder zo hoog. Een gunstig energielabel kan de verkoop van een huis versnellen en een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoopprijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant