Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Nicole krijgt als een van de eerste een vaccin toegediend.</p>

Nicole krijgt als een van de eerste een vaccin toegediend.

(Foto's: Ad van de Graaf)

Emotionele, bijzondere en historische dag: ‘De cirkel is rond, dit is het begin van het einde’

  •   keer gelezen

VEGHEL | “Meierijstad is keihard getroffen. De cirkel is rond nu wij de gemeente zijn waar de eerste landelijke vaccinatie is tegen het virus”, aldus Kees van Rooij, burgemeester van Meierijstad, vlak na de eerste coronavaccinatie op de Amert in Veghel. In de Brabantse regio waar COVID-19 in de eerste golf het hardst toesloeg, vond woensdagochtend 6 januari de eerste landelijke vaccinatie plaats.

Thérèse Claassen, waarnemend Directeur Publieke Gezondheid van GGD Hart voor Brabant, is het met Van Rooij eens. “Mooi om in onze regio waar de coronabesmettingen begonnen, het eerste vaccin toe te dienen”, vindt Claassen. Zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen zijn als eerste aan de beurt.


Alina en Nicole uit Hilvarenbeek hebben geen moment getwijfeld om een prikje te gaan halen.

Collega's Alina en Nicole uit Hilvarenbeek waren er vroeg bij. Ze hebben allebei geen moment getwijfeld om een vaccinatie te halen. "Ik heb meteen besloten om het te doen. Zo kan ik mijn werk beter doen", vertelt Nicole die net als Alina werkzaam is in de ouderenzorg. 

Alina vult aan: "Ik heb zelf corona gehad dus voor mij is dit best een emotioneel moment. Ik weet wat het virus aanricht. Bovendien zit onze sector nog middenin de ellende. Je hoopt dat dit een stip aan de horizon is."

Regio hard geraakt
Alle ogen waren woensdag gericht op Veghel. Het dorp ligt midden in de regio die vorig jaar keihard werd geraakt door het virus. Mede daarom is gekozen om in Veghel de eerste, symbolische prik te zetten. Claassen legt uit waarom: “In het lijstje met de tien zwaarst getroffen gemeenten tijdens de eerste golf stonden er zeven uit onze regio. Het is heel mooi om juist op deze plek het begin van een oplossing te bieden.”


Wethouder Rik Compagne op de achtergrond en burgemeester Van Rooij op de voorgrond.

Claassen blikt terug op een hectische tijd. "Ik sta ondanks alle hectiek ook wel even stil bij het afgelopen jaar. Onze regio heeft het zwaar te verduren gehad", zegt ze weemoedig.

Toch is ze ook trots. "We hebben met z'n alle een geweldige prestatie geleverd. Vandaag wordt er een kleine groep gevaccineerd om te kijken hoe alles verloopt. Daarna gaan we versnellen. We gaan in Veghel net zolang door totdat iedereen gevaccineerd is."


De eerste prikken worden gezet, zoals hier bij Alina uit Hilvarenbeek.

Hard getroffen
De Meierijstadse burgemeester Van Rooij en wethouder Rik Compagne, die ook in het dagelijks bestuur van de GGD zit, blikken terug op een bijzondere dag. "Onze regio is ongenadig hard getroffen door het coronavirus. Er is door alle partijen keihard gewerkt om hier een vaccinatielocatie op te tuigen. Zelfs toen de stressfactor werd verhoogd omdat twee dagen eerder klaar moesten zijn, is dat voor elkaar gebokst. Voor ons allemaal betekent het heel veel", legt de burgemeester uit. Wethouder Compagne knikt: "We starten vandaag met het beëindigen van een hoop ellende. Ik wil graag de GGD complimenteren. Zij hebben geweldig werk geleverd."

'Begin van het einde'
Een beetje emotioneel, dankbaar en vooral strijdvaardig, dat was woensdag de teneur in Veghel. "Een dag als vandaag geeft hoop. Dit is, ondanks dat we er nog lang niet zijn, het begin van het einde. Het is nu echt begonnen", besluit burgemeester Van Rooij.

Meer berichten