Afbeelding

Hoe ga je om met wanbetalers in coronatijd?

Algemeen 344 keer gelezen

Wanbetalers zijn er altijd en overal geweest, en zijn misschien wel het vervelendste waar een ondernemer mee te maken kan krijgen. Doorgaans is het werk of zijn de producten immers al geleverd. In coronatijd hebben steeds meer bedrijven en personen het financieel minder goed dan voorheen. Dat kan ervoor zorgen dat meer betalingen vooruitgeschoven worden dan normaliter het geval was. Hoe ga je om met wanbetalers in coronatijd?

Barmhartigheid tijdens corona

In de huidige tijd van de coronacrisis is het begrijpelijker als ondernemers betalingsachterstanden oplopen. Het is daarom niet verkeerd om wat meer geduld op te brengen dan je normaliter zou doen bij een openstaande factuur. Mocht jij zelf door de coronacrisis in zwaar weer zitten, dan had je zelf ook gewild dat je wat meer tijd gegund werd. Dat betekent natuurlijk niet dat je het maar maandenlang op z’n beloop moet laten. Het is zeker niet raar om je klant er een aantal keer aan te herinneren dat jouw factuur nog openstaat. Zo blijf je vers in het geheugen en blijft de druk om te betalen er wel. Doe dat in eerste instantie op een vriendelijke manier, zeker als je nog verder wilt samenwerken met de andere partij.

Deurwaarder

Vind je dat je lang genoeg gewacht hebt op je geld en verwacht je niet in de toekomst nog zaken te gaan of willen doen met de partij in kwestie? Dan kun je natuurlijk met het grotere geschut komen, en dat is een deurwaarder. Dat is een pijnlijke beslissing, maar het is wel betrouwbare keuze om uiteindelijk toch aan je geld te komen. Zoek je een deurwaarder wiens diensten niet te veel geld kosten? Dan kan Jurgen Zuurman van DeVoordeligsteDeurwaarder.nl je helpen met het incasseren van onbetaalde facturen.

Factoring

Er zijn ook bedrijven wiens business het is om onbetaalde facturen af te kopen en ze zelf te innen. Dat fenomeen noemt men ‘factoring’. Factoring is de snelste manier voor jou als schuldeiser om betaald te krijgen. Wel is het zo dat je dan per saldo zeker niet het gehele factuurbedrag krijgt. Het bedrijf dat de factoring doet moet er immers ook aan kunnen verdienen. Dat kan een vast bedrag zijn dat je aan commissie moet betalen, maar het kan ook een percentage zijn. Het is dus een snelle manier om aan geld te komen, maar je moet er ook wat verlies bij nemen.

Uiteindelijk kosten wanbetalers vaak voornamelijk een hoop energie die je liever ergens anders in had gestoken. Maar zonder betaald te worden voor je werk en leveringen kun je als ondernemer niet bestaan. Achter je geld aan zitten hoort dus helaas ook een beetje bij het ondernemerschap.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant