<p>Rutte had dinsdag geen goed nieuws.</p>

Rutte had dinsdag geen goed nieuws.

(Foto:)

Lockdown verlengd, kabinet vraagt OMT om spoedadvies over avondklok

  •   keer gelezen

VEGHEL | De lockdown die sinds december in Nederland geldt, wordt met drie weken verlengd tot en met dinsdag 9 februari. Alleen voor de basisscholen staat dat nog niet vast. Het financiële steunpakket voor de getroffen ondernemers wordt fors uitgebreid. “Geen verrassend besluit, maar wel een enorme tegenvaller. Het wordt steeds moeilijker vol te houden en dat is ook begrijpelijk. Maar we moeten doorzetten”, zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen.

Rutte benadrukte het een aantal keer, ‘we moeten volhouden’. De premier realiseert zich dat het lastig is. “Voor jongeren die hun sociale leven nog langer in de pauzestand moeten zetten. Voor jong en oud die het sociale leven missen en het mentaal zwaar hebben. Onmacht, frustratie en ook moedeloosheid. Het wordt steeds moeilijker, maar we moeten doorzetten.” Toch zijn versoepelingen niet mogelijk. Rutte vervolgt: “We maken ons grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus. De situatie is zelfs alarmerend en dat is nog zwak uitgedrukt.”


De belangrijkste punten volgens de NOS.

Het werd in ieder geval duidelijk dat het kabinet zich ernstige zorgen maakt over de Britse variant van het virus. Rutte: “We hebben geen andere keuze.” Minister Hugo de Jonge over de variant: “We weten nog niet alles, maar besmettelijker lijkt het in ieder geval. Het kan heel snel veel erger worden en dat moeten we koste wat kost voorkomen.”

Avondklok
Een avondklok wordt (nog) niet ingevoerd. Wel geeft het kabinet het OMT opdracht om te onderzoeken wat een avondklok, of een eventueel alternatief, oplevert. “We denken dat de avondklok een effectief middel is om groepsvorming bij jongeren en thuisbezoek tegen te gaan”, zei Rutte. Wanneer dit advies exact wordt uitgebracht is nog niet bekend, vermoedelijk al voor het weekend.

‘Hartverscheurend’
Rutte maakte dinsdag verder bekend dat er aanvullende steunmaatregelen komen. “De sociaaleconomische gevolgen zijn hartverscheurend. We kunnen niet alle pijn bij ondernemers wegnemen, maar nu we licht zien aan het einde van de tunnel is het belangrijk dat we zoveel mogelijk banen en bedrijven door de crisis heen trekken”, aldus de premier.

Basisscholen
Verder moeten leerlingen op middelbare scholen weer anderhalve meter afstand houden van elkaar. Nu is het zo dat scholieren wel anderhalve meter tot docenten moeten houden, maar niet tot elkaar.
Overigens blijft de lockdown voor het middelbaar onderwijs gewoon gelden. De anderhalvemeterregel geldt daarom alleen voor de examenklassen, kwetsbare leerlingen en leerlingen die praktijkonderwijs volgen. Zij gaan namelijk nog ‘gewoon’ naar school.
De basisscholen en kinderopvang gaan als het kan op maandag 25 januari weer open.

‘Stap voor stap’
Hoelang de lockdown nog gaat duren, wilde Rutte niet zeggen. Op 2 februari wordt er gekeken wat er vanaf 9 februari weer kan. “Het moet echt stap voor stap”, waarschuwde de premier alvast.

Alle nieuwe maatregelen zijn hier te lezen.

Meer berichten