<p>
Eerste vaccinatie aan mevrouw Heesakkers door Lyan de Roos van Brabant Zorg</p>

Eerste vaccinatie aan mevrouw Heesakkers door Lyan de Roos van Brabant Zorg

(Foto's: Rob Gieling)

Ook bij verpleeghuizen is het vaccineren begonnen: ‘Het is echt een opluchting’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Een heel bijzonder moment maandag voor BrabantZorg: in de strijd tegen het coronavirus werden de eerste bewoners gevaccineerd. Het gaat om bewoners van woonzorglocatie De Watersteeg in Veghel, precies daar waar op 8 maart 2020 de eerste coronabesmetting werd geconstateerd. 

Minister Hugo de Jonge maakte afgelopen dinsdag het volgende bekend: vanaf maandag 18 januari starten verpleeghuizen met het vaccineren van een deel van de kwetsbare bewoners. In deze eerste ronde zijn bewoners aan de beurt die onder behandeling zijn van een Specialist Ouderengeneeskunde. 

Eerste vaccinatieronde 
BrabantZorg behoort tot één van de verpleeghuizen in Nederland die als eerste mag starten met vaccineren. “Daar zijn we natuurlijk ongelofelijk blij om. We zijn meteen heel voortvarend aan de slag gegaan met het organisatorische proces: welke bewoners komen in aanmerking voor deze eerste vaccinatieronde, hoeveel vaccins ontvangen we en hoe zorgen we ervoor dat alles en iedereen klaar staat vanaf maandag?”, zegt Wilma de Jong, voorzitter van de Raad van Bestuur van BrabantZorg. Ze vervolgt: “Er komt enorm veel bij kijken, maar ook nu weer hebben onze collega’s enorme inspanningen geleverd om de eerste vaccinatieronde zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Praatje
En vandaag was het dan zo ver: de eerste bewoners werden gevaccineerd. Mevrouw Heesakkers was één van de eerste bewoners die aan de beurt was: “Ik voel me enorm vereerd. Het is voor niemand een fijne tijd geweest en dit brengt weer licht aan de horizon.” Daarna volgde mevrouw Vonk-Rovers. Zij beaamt het gevoel: “Het is echt een opluchting. We kijken er zo naar uit om stap voor stap weer naar ons ‘oude’ leven terug te gaan. Om weer normaal een praatje te maken met de verzorgenden zonder dat ze een mondmasker op hebben en om weer gewoon bezoek te kunnen ontvangen.”

Acute bijwerkingen
De bewoners worden gevaccineerd met het Pfizer/BioNTech vaccin. Voorafgaand aan de vaccinatie werd aan de bewoners toestemming gevraagd voor het geven van de vaccinatie. Vervolgens checkte de Specialist Ouderengeneeskunde nog de medische gegevens en werd besloten dat de medische situatie het toeliet om de vaccinatie te ontvangen. Nadat de vaccinaties werden toegediend, werden de gevaccineerden gedurende 15 minuten gemonitord of er acute bijwerkingen waren. Over een paar weken volgt de tweede vaccinatieronde. Dit proces volgt BrabantZorg de komende tijd bij elke bewoner die gevaccineerd wordt.

Schrikken
Ook Jamy Wellens, verzorgende IG, is bij het feestelijke moment aanwezig: “Ruim tien maanden geleden constateerden we de eerste besmetting. Dat was enorm schrikken. Voor de bewoners, hun naasten, onze collega’s, maar ook voor onze vrijwilligers. Vanaf dat moment was alles anders. Helaas hebben we veel verdrietige dingen meegemaakt vanaf dat moment, er zijn veel besmettingen geweest en we hebben hier heel veel leed gezien. Daarom is het ook extra mooi dat wij nu één van de eerste zorgorganisaties in Nederland zijn die mogen beginnen met het vaccineren van bewoners. Het zijn hoopvolle eerste stappen naar een leven zonder corona.”

Meerdere rondes
De vaccinatie van verpleeghuisbewoners gebeurt in meerdere rondes. De volgorde van vaccineren wordt bepaald door de Rijksoverheid. In deze eerste vaccinatieronde worden bewoners van verpleeghuizen die onder behandeling zijn van een Specialist Ouderengeneeskunde gevaccineerd. De volgende fase betreft bewoners van verpleeghuizen die onder behandeling van een huisarts vallen. BrabantZorg weet nog niet wanneer deze bewoners precies aan de beurt zijn in die gefaseerde ronde. Het is de bedoeling dat dit snel gaat en dat dit ook in enkele weken gebeurt.

Meer berichten