Afbeelding

Curator krijgt toegang tot administratie Lips

Zakelijk 137 keer gelezen
UDEN/DEN BOSCH - Een Rotterdams ICT-bedrijf moet de curatoren die zijn belast met het faillissement van de Udense vastgoedondernemer Roger Lips voor het einde van de dag toegang verlenen tot de digitale administratie van het concern waaraan de man leiding heeft gegeven. Dit besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant vrijdagmiddag.

[image=296702]

Lips, die in april 2013 failliet werd verklaard, gaf via een tussenpersoon opdracht om concerndata op de externe servers van het ICT-bedrijf te zetten en in de ‘cloud’ te plaatsen, zodat slechts geautoriseerde personen toegang hadden tot deze data.
Sinds 6 februari kan niemand meer bij deze data op de servers van het ICT-bedrijf. De curatoren stapten naar de rechter om de ‘poging tot dataroof’ door de vastgoedondernemer te stoppen en weer toegang te krijgen tot de data, zodat zij hun werk kunnen uitvoeren.

'Dwarsbomen'
Op basis van onder meer mailverkeer tussen de tussenpersoon van de vastgoedondernemer en het ICT-bedrijf en verklaringen van medewerkers van dit bedrijf bij de rechter-commissaris, is volgens de rechter aannemelijk geworden dat de vastgoedondernemer nog steeds probeert de curatoren te dwarsbomen bij hun werkzaamheden. De rechter oordeelt dat de vrees van de curatoren reëel is dat hen relevante data wordt onthouden en zelfs dreigt te verdwijnen.
De rechter beslist daarom dat het ICT-bedrijf de curatoren binnen 24 uur nadat het vonnis door de deurwaarder aan het bedrijf is overhandigd digitale toegang moet verlenen tot de data. De curatoren moeten wel een redelijke vergoeding betalen aan het bedrijf voor de hiervoor te verrichten werkzaamheden. De tussenpersoon is op straffe van een dwangsom verboden de werkzaamheden waartoe het ICT-bedrijf is veroordeeld, te belemmeren.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant