Helemaal Groen: samen zwerfafval ruimen in Brabant, Venhorst doet mee | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden

Helemaal Groen: samen zwerfafval ruimen in Brabant, Venhorst doet mee

  •   keer gelezen

VENHORST | Anita en Ruud van de Ven uit Venhorst doen een oproep aan hun trouwe klanten. Via de winkels van hun gelijknamige bakkerij vragen zij mensen om mee te doen aan het initiatief Helemaal Groen dat in de Achterhoek is ontstaan en langzaamaan het hele land verovert. 

Anita: “Ik ben vorig jaar begonnen met wandelen in onze mooie omgeving. Maar ik stoorde me er meer en meer aan om tijdens het wandelen ook veel zwerfafval tegen te komen. Ik heb toen besloten om letterlijk de handschoen op te pakken, en te starten met het opruimen van zwerfafval. Op een gegeven moment was Ruud bij toeval mee tijdens één van de wandelingen. Op een stukje van slechts één kilometer vulden we 4 volle vuilniszakken met zwerfafval. Toen viel ook bij Ruud het kwartje”.

Ambitieus
Ruud stelde zich ten doel om Brabant helemaal groen te gaan maken. Stukje bij beetje. De plannen waren ambitieus. Er moest een app komen die de groene kilometers van enthousiaste deelnemers kon registreren. Het netwerk van de bakkerij met winkels in de gemeentes Boekel, Uden, Gemert-Bakel, Laarbeek en Sint Anthonis kon worden gebruikt om mensen te enthousiasmeren. De bakkerij zou hoofdsponsor worden van het initiatief, maar alles zonder enig commercieel belang. Er werd een brainstormgroep samengesteld, en al snel bleken er zich in de directe omgeving meer enthousiastelingen te bevinden. Zo werd onder andere het contact gelegd met Eef en Bert van Schoon Gemert-Bakel. Eef wist te vertellen dat er in de Achterhoek een soortgelijk initiatief was ontstaan: Helemaal groen. Daarop besloten Anita en Ruud contact te leggen. Op 4 januari is de strijd tegen het zwerfafval begonnen. Via een speciale pagina op de website van Bakker van de Ven, www.bakkervandeven.nl/helemaalgroen kan per gemeente live bekeken worden hoeveel groene kilometers er zijn gerealiseerd. Per dag, per maand en voor het hele jaar. Ook is er veel praktische informatie te vinden. “Als je begint met het opruimen van zwerfafval dan kom je voor praktische uitdagingen te staan. Zijn er in onze gemeente grijpers of hesjes beschikbaar? Waar kan ik een volle vuilniszak zwerfafval melden? Deze zaken zijn per gemeente anders georganiseerd en je hebt vaak verschillende websites of telefoonnummers nodig om antwoord te krijgen op vragen. We vonden het belangrijk om alle praktische informatie te bundelen op onze website. Bovendien kun je handig direct bellen of mailen om een melding te doen of om in contact te treden”, aldus Anita.

Beloning
Toen bleek dat Van de Ven zelf geen app meer hoefde te ontwikkelen, werd besloten om zich te committeren aan de bestaande Helemaal Groen App. Van de Ven is inmiddels sponsor van stichting Helemaal Groen en daagt regionale deelnemers extra uit. Per groene kilometer stelt van de Ven namelijk 50 cent extra beschikbaar voor de stichting Helemaal Groen, met een maximum van 500 euro per Gemeente. Ruud: “Als Brabant zijn best doet dan kan de stichting rekenen op een extra bijdrage van 2.500 euro. Daarnaast belonen we de individuele deelnemers ook. Als zij een groene route uit de Helemaal Groen App tonen in een van onze winkels krijgen zij eenmalig een lekkere verantwoorde verrassing.”

Meer berichten