Ontspannen in de bossen: ‘Het is extreem druk’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Wandelaars in het gebied bij Slabroek. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Wandelaars in het gebied bij Slabroek. (foto: Henk Lunenburg)

Ontspannen in de bossen: ‘Het is extreem druk’

  •   keer gelezen

UDEN | De lockdown duurt voort, en dat is te merken in de bossen. We duiken meer dan ooit de natuur in, ziet ook Janneke de Groot uit Volkel, boswachter bij onder andere Staatsbosbeheer Maashorst. “Het is echt extreem druk.”

Wandelen, fietsen, mountainbiken, het is populairder dan ooit. “In de regio Uden zie je vooral drukte bij de Wijstgronden en Bedaf”, vertelt Janneke. “We zien alle recreatieve groepen, maar wandelen en fietsen is de hoofdmoot. De groep ruiters is denk ik maar zo’n 3 of 4 procent. In vakanties, zoals in de herfst of met Kerst is het het meest druk. Maar ook op mooie dagen neemt de drukte natuurlijk toe.” De boswachter, die duizenden hectares als werkgebied heeft, heeft het zelf door het toenemend aantal bezoekers in het bos ook drukker. “We krijgen een hoop meer meldingen dan normaal. Het hele jaar worden we al overspoeld met vragen en opmerkingen. Zo hebben wandelaars bijvoorbeeld bevers gespot, of ze missen een routepaaltje. Er komen ook meldingen binnen over afval in de natuurgebieden.”

Extra ogen
Er is momenteel een BOA actief, die extra surveilleert in de Maashorst. Janneke: “Hij waarschuwt bijvoorbeeld mensen die hun hond los hebben lopen in gebieden waar dat niet is toegestaan. Lijn je hond aan, ook buiten de begrazing mogen honden niet altijd los. Bij de ingang staan borden met de regels.” Ook de Maashorstrangers zijn vrijwillig actief om extra toezicht te houden rondom de grote grazers. “We hebben met allerlei boswachters en rangers een WhatsAppgroep, waarin we elkaar goed op de hoogte kunnen houden van de situatie.”

Mijd drukte
Janneke ziet ondanks de vervelende situatie waar we in zitten ook iets positiefs. “Waar ik persoonlijk heel blij mee ben, is dat de betrokkenheid met de natuur nu echt toeneemt. Gezinnen met kinderen komen veel meer buiten, iets wat tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend is. Ik heb kinderen uit steden gesproken die nog nooit in een natuurgebied waren geweest. Natuur is belangrijk om af en toe tot rust te komen, en je hoofd leeg te maken.” Iedereen is volgens haar dan ook welkom in de natuur, maar ze raadt aan om drukke gebieden en drukke momenten te mijden. “Is het druk? Ga dan ergens anders heen, of wandel rondom huis. Het is fijn als publiek zich houdt aan de huisregels: blijf op de paden en gooi je afval goed weg of neem het mee terug naar huis. We willen de sterke band tussen natuur en gezondheid vast houden. Het zou mooi zijn als we kunnen investeren in nieuwe natuur.”

Brabantse Druktemeter
Wil je weten of het druk is in een natuurgebied? Daar is een handig foefje voor, weet Janneke. “Via de Brabantse Druktemeter kun je zien of de drukte in bepaalde gebieden hoog, gemiddeld of laag is. Het is een indicatie, gebaseerd op meldingen van natuurorganisaties en bezoekers.”

Meer berichten