<p>Premier Rutte aan het woord.</p>

Premier Rutte aan het woord.

Kabinet wil avondklok invoeren, beperking aantal bezoekers thuis

  •   keer gelezen

REGIO | Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet een avondklok invoeren. De maatregel geldt van 20.30 uur tot 04.30 uur en gaat zaterdag of zondag in. Dat maakten premier Rutte en minister De Jonge woensdagmiddag tijdens een persconferentie bekend.

“We moeten ons nog één keer schrap zetten, we moeten ervoor zorgen dat we samen dat virus bestrijden”, aldus Rutte. De Tweede Kamer moet overigens wel instemmen met de avondklok. Als dat gebeurt dan is het vanaf zaterdag of zondag verboden om tussen 20.30 uur tot 04.30 uur op straat te zijn, behalve voor uitzonderingen. De avondklok is van kracht tot en met 9 februari. Meer informatie over de avondklok is hier te vinden. “Het is een misdrijf als je op straat bent tijdens de avondklok en je niet onder de uitzonderingen valt. Je kunt dan een boete krijgen van 95 euro. Mensen die voor hun werk op pad zijn moeten een werkgeversverklaring hebben. Een hond mag uitgelaten worden.”

Eén bezoeker per dag
De premier kondigde verder nog andere verscherpingen aan. Je mag nog maar één bezoeker per dag ontvangen, het maximumaantal aanwezigen bij uitvaarten wordt ingeperkt van honderd naar vijftig. Deze laatste maatregel gaat in vanaf aanstaande maandag.
Vanaf zaterdag geldt er een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika, dus ook voor bijvoorbeeld Suriname.

Werk thuis
Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. Thuisblijven is de beste manier om contacten te beperken. Ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan.
In principe werkt iedereen thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. “Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. De situatie van nu is zeer zorgelijk. Houd daarom bestaande afspraken over naar het werk komen opnieuw tegen het licht. Naar het werk komen om collega’s of klanten te zien, kan nu even niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen”, aldus het kabinet.

Alle maatregelen zijn hier terug te lezen.

Meer berichten