Sanna Elkadiri (L) heeft net haar tweede coronaprik gekregen van de Udense Wies Koenen (R).
Sanna Elkadiri (L) heeft net haar tweede coronaprik gekregen van de Udense Wies Koenen (R).

Sanna krijgt als eerste tweede prik tegen corona: ‘Het waren drie beladen weken’

Algemeen 3.837 keer gelezen

VEGHEL | Precies drie weken nadat Sanna Elkadiri is ingeënt tegen corona, kreeg ze woensdagochtend de noodzakelijke tweede prik. Ook dit gebeurde op de GGD-priklocatie in Veghel. Het was niet zo’n mediacircus als tijdens de eerste inenting, maar toch was de vaderlandse pers goed vertegenwoordigd.

"Het duurt maar twee tellen, dus we moeten wel normaal een foto kunnen maken", zegt de ANP-fotograaf terwijl hij zijn plekje veroverd. Een collega: "Als we allemaal een beetje rekening met elkaar houden, moet het goed komen." De fotografen kiezen hun plekje en de vijf cameraploegen installeren hun apparatuur. De verslaggevers van Omroep Meierij en Omroep Brabant keuvelen wat en de medewerkers van de GGD maken een praatje met de overige journalisten. De koffie die ze schenken, met een hartje, is heerlijk. 

Mijlpaaltje
Thérèse Claassen, waarnemend Directeur Publieke Gezondheid van GGD Hart voor Brabant, spreekt van een mijlpaaltje. In Veghel zijn er tot op heden maar 6500 mensen gevaccineerd. Een stroperig begin. Claassen legt uit waaraan dat ligt: "Er zijn in Veghel nu vier van de twaalf prikstraten open. We willen graag meer vaccineren en kunnen dat ook, maar als GGD zijn we afhankelijk van de levering van het aantal vaccins." In Veghel zijn er voor de komende tijd nog 19.000 zorgmedewerkers ingepland.

Microchip
Rond 08.15 komt Elkadiri tevoorschijn. Ze kent het riedeltje nog van de eerste keer en neemt lachend plaats op de stoel. De complotdenkers en wappies zullen de opkomst, want zo voelt het een beetje, teleurstellend aanschouwen. Ze oogt gezond en de microchip van Bill Gates is niet direct zichtbaar. Sterker nog, ze heeft nergens last van. Nadat Elkadiri de tweede prik heeft gehad, moet ze verplicht vijftien minuten rust nemen. 

Sanna Elkadiri krijgt de prik. Thérèse Claassen (L) kijkt toe.

Daarna staat ze lachend de pers te woord. Een bekende Nederlanders voelt ze zich niet: 'Dat gevoel heb ik niet zo heel erg", zegt ze bijna verlegen. "Het waren wel drie beladen weken, maar ik zie het vooral als een leuke ervaring. Bovendien heb ik ontzettend veel leuke reacties ontvangen." 

Succesvol avontuur
Alle media-aandacht brengen Elkadiri niet van haar stuk. "Ik weet niet hoe dat komt. Het is niet zo dat ik veel ervaring heb met de media. Het is denk ik actie reactie. Ik vind het niet spannend." Voor de 39-jarige verpleeghuismedewerker was het de tweede keer dat ze in Veghel was. "De eerste keer was tijdens de eerste prik. Ik ben hier heel warm ontvangen en de begeleiding vanuit de GGD is goed. Je wordt niet aan je lot overgelaten. Ik blik terug op een succesvol avontuur."

'Hele eer'
Een beetje in de schaduw van Elkadiri staat de Udense Wies Koenen. Zij mocht net als de eerste ook de tweede prik zetten. "Het is een fluitje van een cent en niet anders dan bijvoorbeeld een griepprik", vertelt ze. In totaal heeft Koenen al zo'n 500 prikjes gezet, maar de twee bij Elkadiri waren wel het meest bijzonder. "Het is een hele eer om dit te mogen doen. Fijn dat het allemaal goed is gegaan", zegt ze met een gerust hart.

De Udense Wies Koenen mocht de prik zetten.

Coronadashboard
Het mediamoment is rond 09.00 afgelopen. De pers verdwijnt via de achterdeur richting de verschillende redacties. Op de GGD-prikstraat in Veghel komen aan de andere zijde van het gebouw de volgende zorgmedewerkers binnen. De eerste groepen die begin januari een vaccin kregen, waren verpleeghuismedewerkers en ziekenhuismedewerkers in de acute zorg. Inmiddels worden ook ouderen en kwetsbaren ingeënt. Het coronadashboard meldt woensdagochtend dat er ruim 173.000 vaccins zijn gezet.

Er was weer veel media-aandacht.
Wies Koenen mocht de prik zetten.
Een bewijs van inenting.
Sanna Elkadiri krijgt de prik. Thérèse Claassen (L) kijkt toe.
Opruimen en wegwezen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant