Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Uit angst voor ongeregeldheden hebben verschillende ondernemers in Veghel hun winkel preventief dichtgetimmerd.</p>

Uit angst voor ongeregeldheden hebben verschillende ondernemers in Veghel hun winkel preventief dichtgetimmerd.

Lockdown maand verlengd, nog geen besluit over avondklok

  •   keer gelezen

VEGHEL | Alle winkels, horecazaken en andere gelegenheden zoals bioscopen en theaters blijven tot 2 maart dicht. Wel wil het kabinet de winkels vanaf volgende week beperkt open laten gaan voor het afhalen van bestellingen. De versoepeling gaat in op 10 februari. De basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs gaan vanaf 8 februari weer volledig open. Het middelbaar onderwijs gaat zeker niet open voor begin maart. Over het eventueel afschaffen van de avondklok wordt eind van de week een beslissing genomen.

De huidige coronamaatregelen worden, op de avondklok na, dus vanaf 9 februari met drie weken verlengd. Op 23 februari wil het kabinet een besluit nemen over de periode na 2 maart. Als de besmettingscijfers daartoe aanleiding geven, kan er tussentijds via maatwerk eventueel wat versoepeld worden. “Het is onvermijdelijk de huidige lockdown te verlengen. Op 23 februari is er een nieuwe persconferentie”, liet premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie weten. Over het verlengen van de avondklok wordt eind van de week beslist.

Afhalen
Op dit moment mogen onder meer doe-het-zelfzaken, eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops open zijn voor afhalen. Hetzelfde geldt voor bibliotheken. Vanaf volgende week komen daar onder andere kledingzaken, boekhandels, meubelwinkels en tuincentra bij. Het mag alleen niet te druk worden in de winkelstraat. Klanten bestellen minimaal 4 uur van tevoren hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel.

Dreiging derde golf
De Britse variant van het coronavirus neemt het momenteel razendsnel over. Op dit moment is twee derde van de nieuwe besmettingen de Britse soort. Het reproductiegetal van de Britse variant is zo hoog dat het aantal besmettingen wekelijks verdubbelt. “Alle doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons afkomt. We zitten in een spannende en ook onzekere fase van de coronacrisis”, aldus Rutte.


De belangrijkste punten volgens de NOS.

Een paar maatregelen die tot en met ten minste 2 maart gelden:
- Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag.
- Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
- Werk thuis.
- Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal 2 mensen.
- Bij een uitvaart mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn.
De volgende locaties zijn gesloten: Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen. Bestellen en afhalen bij winkels is vanaf 10 februari mogelijk). Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s en seksinrichtingen. Theaters, concertzalen, bioscopen en casino’s. Dierenparken en pretparken. Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s en wellness. Restaurants en cafés.

Meer berichten