Marije geniet nog steeds van de reacties op haar filmpje.
Marije geniet nog steeds van de reacties op haar filmpje. Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

‘Mijn collega en ik konden niet geloven wat er allemaal gebeurde’

Human Interest 2.267 keer gelezen

UDEN | Al op jonge leeftijd wist de Udense Marije de Groodt (23) het zeker: ze werd zangeres of politieagente. Onlangs werd het een combi van deze twee, toen ze landelijke bekendheid kreeg als zingende politieagente.

door Henk Lunenburg

Is zingen altijd je hobby geweest?
“Paardrijden en zingen waren mijn hobby’s. Ik wilde politieagente worden op de motor of op een paard, óf een nieuwe Beyoncé of een nieuwe Pia Douwes als ik voor musicals zou kiezen. Ik keek heel erg op tegen mijn oudste zus die wel mooi kon zingen. Als we samen zongen, maakten we daar webcamfilmpjes van. Ik schreef Engelstalige liedjes. Dat muzikale hebben we van onze ouders; mijn vader speelde op drums en mijn moeder speelde gitaar en zong in een koor. Vanaf mijn 14e heb ik een paar jaar zangles gehad van Wiep Laurenssen uit Zeeland. Ze heeft deelgenomen aan de eerste editie van The Voice of Holland, ze is heel goed. Ik zing voornamelijk covers van bestaande liedjes. Drie keer heb ik in de studio van Johan de Groot in Oss liedjes opgenomen. Ik was 15 toen we het liedje Broken Hearted Girl opname. Hij plaatste dat op zijn website en op YouTube, waarop hij heel veel positieve reacties kreeg. Wel 400 in twee dagen tijd. Afgelopen jaar namen we het nummer Black Roses op. Mensen geven mij vaak het advies om het schrijven weer op te pakken, maar de inspiratie ontbreekt me nog. Ik zing eigenlijk altijd en overal, meestal onder de douche of gewoon thuis op de bank. Ik zing het liefst ballads, gewoon piano en zang. Vaak neem ik het op en zet dat op Facebook of Instagram.”

Uiteindelijk ben je toch politieagente geworden. Welke opleidingen volgde je daarvoor?
“Ik koos voor politieagente omdat het meer zekerheid biedt, en zingen kan daarnaast altijd nog. Na de Marimba ging ik naar het vmbo bij het Udens College, daar hadden we een vriendengroep ‘Gekkehuis’ van ongeveer 20 jongens en meisjes. We kwamen bij elkaar voor een feestje of zomaar voor de gezelligheid. Hierna ging ik naar de vooropleiding htv-politie in Den Bosch en vervolgens naar de Politieacademie Eindhoven voor de opleiding Politieagente. Ik ben in 2019 geslaagd. Het liefst wilde ik graag motoragente worden, maar je bent dan vaak alleen op pad. Nu ga ik met een collega in een auto op pad dat is veel fijner. Na mijn opleiding werd ik ingedeeld bij basisteam Peelland, onder wijkteam Helmond. Nadat ik een aantal diensten had gedraaid in Gemert-Laarbeek, vond ik dat dorpse net iets fijner. In maart 2020 begon ik in Gemert-Laarbeek. Het is fijn om mensen te kunnen helpen of te assisteren bij een ongeval. Geen dag is hetzelfde. Ik hou van afwisseling en spanning, vooraf niet weten wat er gaat gebeuren en hoe laat je die dag thuis komt. Meestal zijn het leuke dingen, maar ook de minder mooie en de spannende zaken horen tot je taken. Dat maakt dit werk aantrekkelijk. Een baantje van 9 tot 5 op kantoor is zeker niets voor mij.”

Sinds wanneer woon je in Boekel?
“Ik woon nu één jaar op mijzelf in een mooi nieuw huis in Boekel. Sinds kort heb ik een nieuwe huisgenoot, konijn Billy. Zodra ik thuis ben mag hij loslopen in de woonkamer. In mijn vrije tijd maak ik graag mooie tochtjes op mijn motor, met mijn zus of met een goede collega.”

En toen kreeg je begin van dit jaar opeens landelijke bekendheid...
“Ik had op 2 januari nachtdienst samen met jeugdagente Christel. Aan het einde van die dienst zo rond 07.00 uur vroeg ze of ze mij mocht filmen tijdens het zingen van mijn lievelingsnummer ‘Door De Wind’ van Miss Montreal. Ik zette het op de speakers en zong in vol ornaat live mee. Christel filmde het en zette het op haar Instagram. Collega-jeugdagent Niels vroeg of hij het op de app TikTok mocht zetten. Dat vonden wij oké. Bij thuiskomst ging ik meteen slapen. De volgende ochtend wist ik niet wat er gebeurde, mijn telefoon bleef maar overgaan. Wel honderd reacties vanuit heel Nederland. Christel belde mij en die zei: “Het is niet normaal, overal is jouw gezicht te zien, ik weet niet wat er is gebeurd. Je staat op Dumpert (website waar gebruikers filmpjes kunnen uploaden, red.) en ik heb allemaal verzoeken gekregen van radiostations en van diverse kranten. Zelfs de Telegraaf heeft gebeld.” Ik heb meteen mijn teamchef gebeld om haar te vertellen dat er een filmpje van mij rondging op sociaal media dat gemaakt was tijdens het werk. Zij vond het ontzettend leuk en zei: “Geniet ervan, en als ze willen reageren laat ze dat dan via politiecommunicatie doen.” Zij hebben iemand aan mij gekoppeld en dat heeft veel voor mij betekend. Avonds was het filmpje te zien bij EditieNL en bij het Jeugdjournaal. Christel en ik konden niet geloven wat er allemaal gebeurde. Aan diverse kranten heb ik interviews gegeven en soms vroegen ze of ik een stukje wilde zingen. Dat vond ik doodeng om te doen zonder voorbereiding en begeleiding. Mijn collega’s hebben ook leuk gereageerd en tijdens het werk wordt ik soms herkend. Mijn ouders vinden het zo bizar dat één filmpje zoveel te weeg kan brengen, ze zijn heel blij voor mij. Het meest trots ben ik op een positieve reactie van Sanne Hans, alias Miss Montreal. Zij vindt het super leuk en heeft het op haar Instagram gedeeld. Zij zijn wel echt een groot onderdeel geweest.”

Wat zijn je volgende stappen, ga je nu meer zingen?
“Ik heb nog heel weinig ervaring met optredens, alleen op het Udens College en tijdens Uden on ice heb ik voor publiek gezongen. Ik zou het wel graag meer willen gaan doen. Van lokale radiostations heb ik uitnodigingen gekregen om te komen praten en zingen. Op Instagram heb ik nu veel meer volgers, ik merk dat ze veel meer van mij willen horen. Vaak krijg ik de opmerking dat ik me moet aanmelden voor programma’s zoals The Voice of Holland. Daar heb ik vaak aan gedacht, maar ik vind mezelf nog niet goed genoeg. Misschien moet ik het eerst in de regio gaan proberen. Voorlopig geniet ik nog steeds van de reacties op dit filmpje. Wil je mij volgen? Dat kan via Instagram: @marijee.”

Cv Marije
Marije is geboren in Uden en groeide daar ook op. Haar ouders wonen in de Bitswijk, ze hadden al twee meisjes en een jongen toen Marije op 28 maart 1997 werd geboren. Moeder Alice is relatietherapeut-mediator en vader Peter is psychiater. Ze hebben een eigen praktijk aan huis: Sanimind. De belangrijkste huisregel was ‘altijd eerlijk zijn’, verder waren er weinig regels. Marije volgde het basisonderwijs op de Marimba. Uiterlijk is heel belangrijk voor haar, ze wisselt regelmatig van haarkleur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant