Schaatsen bij het sportpark.
Schaatsen bij het sportpark.
FOTO’S + VIDEO

Eerste durfallen stonden vandaag al op het ijs in Uden, gemeente raadt schaatsen nog af

Algemeen 2.551 keer gelezen

UDEN | Ondanks waarschuwingen van de gemeente dat het ijs nog lang niet overal veilig is om op te schaatsen, konden velen in Uden het vandaag niet laten. Terwijl bij twee vijvers vandaag waarschuwingsborden zijn geplaatst, durfden zowel kinderen als volwassenen het aan op het ijs te stappen, op visvijer De Kleuter, de vijver bij het sportpark en in het Mellepark.

“Ik zou een beetje aan de kant blijven”, roept een man op schaatsen naar een stel tieners dat voorzichtig steeds dichter naar het midden van het ijs op De Kleuter schuifelt. “Het kraakt een beetje”, concludeert één van hen, die toch maar weer besluit terug naar de kant te gaan. Aan de andere kant van de plas schaatst een handjevol mensen over en weer. Er klinkt een bijzonder, fluitend geluid bij iedere slag die ze maken. Een voorbijganger blijft even staan. “Ik wacht nog een dagje hoor”, glimlacht hij. “Morgen durf ik het wel aan!”

Sportpark
Het ijs op De Kleuter ziet er wat beter uit dan het ijs dat op de plas bij het sportpark ligt. Daar is een groot gedeelte aan de zijkant gebarsten, een eindje verderop is het ijs zelfs helemaal gebroken en dobberen losse ijsstukken in het water. Het weerhoudt jongeren er niet van een rondje te maken. Sommigen zijn fanatiek met hun ijshockey in de weer.

Waarschuwing
In het Mellepark zijn de meeste kinderen te vinden. Zonder schaatsen, met een sleetje of met schaatsen trosteren ze het ijs. Maar ook hier kraakt het, hoort iemand. “Zullen we niet te dicht bij elkaar lopen?”, vraagt er eentje aan z’n vriendje. Gewoon voor de zekerheid. Helemaal veilig voelt het ijs in Uden dus nog niet aan, en dat vermoeden bevestigt de gemeente dan ook na een meting. De gemeente meet in Uden op twee locaties de ijsdikte om te kijken of er veilig geschaatst kan worden: bij De Kleuter en de vijver nabij UDI’19. Een ijsdikte van 10 cm wordt als veilig aangeduid. Op dit moment is het ijs bij beide vijvers te dun om verantwoord te kunnen schaatsen, laat de gemeente vandaag weten. De UDI vijver heeft een ijsdikte van 4 centimeter en visvijver de Kleuter een ijsdikte van 5 centimeter. Bij de vijvers zijn vandaag borden geplaatst dat het ijs nog te gevaarlijk is om op te schaatsen. Bij andere vijvers in de gemeente Uden wordt de ijsdikte niet gemeten. Het betreden van dit ijs is op eigen risico.

Heische Tip
Of het ijs nu dik genoeg is of niet, in Zeeland zijn ze sowieso wat minder blij. Waar normaal gesproken volop geschaatst wordt bij Vakantiepark De Heische Tip, kan dat nu niet. En dat komt niet doordat het ijs nog te dun is, zo laten de eigenaren van de Heische Tip weten op hun Facebookpagina. Het openstellen van eigen terrein voor publiek wordt gezien als een evenement. De veiligheidsregio geeft gemeenten het advies hier geen ontheffing voor te geven, en de gemeente Landerd volgt dit advies. “Wij zijn er ook goed ziek van”, aldus de eigenaren.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant