Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Avondklok in het centrum van Oss. (Foto: Hans van der Poel)</p>

Avondklok in het centrum van Oss. (Foto: Hans van der Poel)

UPDATE

Hof schorst vonnis rechter op, avondklok blijft van kracht

  •   keer gelezen

De avondklok blijft van kracht. De uitspraak van de voorzieningenrechter is door het hof in Den Haag geschorst. Eerder vandaag bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de avondklok moest worden afgeschaft omdat er geen sprake was van bijzondere spoedeisendheid die nodig is om gebruik te kunnen maken van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Middels een spoedappèl namens de Staat werd verzocht het vonnis te schorsen. Dit omdat het per direct laten vervallen van de avondklok volgens ernstige gevolgen hebben voor het bestrijden van het coronavirus. 

Protestgroep Viruswaarheid spande een zaak aan tegen de Staat om de avondklok af te schaffen. Dit omdat deze was ingevoerd middels de de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Die wet biedt het kabinet de mogelijkheid om in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden een avondklok in te stellen, zonder dat daarvoor eerst een wetgevingstraject – waarbij de Eerste en Tweede Kamer vooraf worden betrokken – moet worden doorlopen. De rechter stelde Viruswaarheid in haar gelijk. 

In antwoord hierop ging de Staat in hoger beroep. Het per direct laten vervallen van de avondklok zou volgens premier Mark Rutte ernstige gevolgen hebben voor het bestrijden van het coronavirus. “Het doel is om het virus zo veel mogelijk onder controle te houden. Zo dat we straks al onze vrijheden weer terug krijgen. Maar dat wel op een veilige manier.” In het Gerechtshof in Den Haag werd dinsdagmiddag besproken of de uitspraak van de rechter geschorst moest worden of niet. Vrijdag 19 februari wordt er inhoudelijk ingegaan op het hoger beroep. 

Protestgroep Viruswaarheid wraakte het Gerechtshof in Den Haag tijdens het proces over het al dan niet blijven vasthouden aan de avondklok. De voorzitter van het Gerechtshof schorste daarom eind dinsdagmiddag de zitting na een aanvaring met jurist Jeroen Pols, die namens Stichting Viruswaarheid in de zaal aanwezig was. Willem Engel, woordvoerder van de stichting, ondersteunde de wraking. De samengestelde wrakingskamer wees het wrakingsverzoek af waarna de zitting dinsdagavond werd hervat. Uiteindelijk werd het oordeel van de rechter inderdaad geschorst.

Jaap van Dissel
Voorzitter Jaap van Dissel van het Outbreak Management Team was tijdens de zitting van dinsdagavond aanwezig om het belang van de avondklok verder toe te lichten. Van Dissel sprak over een uiterst fragiele situatie waarin Nederland zich momenteel bevindt: “Wij vonden als OMT het effect dermate duidelijk en dramatisch dat we de situatie zo veel mogelijk wilden stabiliseren en omlaag krijgen.”

Met name introductie van de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten maken de huidige situatie onzeker. Deze varianten kennen beide een R-waarde van boven de 1, wat door de exponentiele groei direct zorgt voor uitgroei. “Het voorkomen van een geval voorkomt dat we honderden gevallen moeten bestrijden” aldus van Dissel.

Meer berichten