Het kunstwerk in de St. Jan is het best te bewonderen op een kleine afstand.
Het kunstwerk in de St. Jan is het best te bewonderen op een kleine afstand. Foto: Henk Lunenburg

Sorteren en plakken: mozaïek van 2800 fotoplaatjes

Algemeen 889 keer gelezen

UDEN | Een fotomozaïek met echte Udense elementen erin is natuurlijk al mooi, maar een fotomozaïek met echte Udense elementen van overgebleven fotoplaatjes van het Mooi Uden boek maakt het toch net wat meer bijzonder. Leonie van Goor ging de uitdaging aan en maakte dit kunstwerk, dat een plekje kreeg aan een wand in de St. Jan.

door Henk Lunenburg

Vorig jaar werd het Mooi Uden boek samengesteld door Heemkundekring Uden. Het illustreert 70 jaar geschiedenis van de gemeente met de kernen Uden, Volkel en Odiliapeel. Het voorstel kwam van Roland de Laak van Jumbo de Laak, die het mede mogelijk maakte om deze uitgave te maken. Het boek werd gedrukt in een oplage van 5500 stuks, plus 800.000 zakjes met daarin vier fotoplaatjes. De dubbele plaatjes werden onderling geruild. Op De Mooi Uden site op Facebook werd door veel mensen gezocht naar de ontbrekende nummers. Leonie van Goor vond het jammer als ze weggegooid zouden worden. “Ik had zelf vijf boeken gevuld en had nog veel plaatjes over. Daarom bedacht ik een project waarvoor ik 5000 plaatjes nodig dacht te hebben.” Ze klopte aan bij haar neef en kunstenaar Chris Nuijen van Studio Haft. Hij ontwierp een fotomozaïek met twee bekende Udense gebouwen: de St. Petruskerk en het Birgittinessenklooster.

Sorteren
“Een fotomozaïek is een foto die is samengesteld uit heel veel kleine foto’s”, legt Leonie uit. “Het ontwerp en de platen zijn gesponsord door Chris. Om voldoende fotoplaatjes te verzamelen mocht ik bij Jumbo de Laak een doos neerzetten waar de overgebleven plaatjes verzameld konden worden. Na anderhalve dag was de doos niet meer te tillen. Hierna moesten alle plaatjes gesorteerd en op nummer gelegd worden. Dagenlang konden we onze eettafel niet meer gebruiken.” Haar dochter Esli hielp vele uren mee aan het project.

Drie weken plakken
Het project werd groter dan Leonie vooraf bedacht had. “Chris drukte op acht platen vakjes met de nummers van de foto’s die op die plek geplakt moesten worden. Ik kreeg hulp van mijn man Bert, dochter Esli en een goede vriendin. Het plakken kon beginnen.” Esli maakte stapeltjes van de foto’s die door haar moeder op de juiste plek geplakt werden. Na drie weken plakken was het mozaïek klaar. Nu nog de juiste plek vinden. “Ik vond dat dit kunstwerk het beste tot zijn recht zou komen in het Zorgcentrum St. Jan”, vertelt Leonie. Op 19 januari heeft de technische dienst van St. Jan Leonie en Bert geholpen om alle acht platen op een grote muur te bevestigen. Het 4 x 2,5 meter fotomozaïek is opgebouwd uit 2800 fotoplaatjes en is het best te bewonderen op een kleine afstand.
De bewoners herkennen heel veel op de kleine foto’s van vroeger. Leonie: “Ik vind het jammer dat het niet meer verplaatst kan worden, ik had het namelijk ook graag in het ziekenhuis en in het gemeentehuis opgehangen.” Ook vindt ze het jammer dat het kunstwerk door de coronaregels niet officieel geopend kon worden. “Maar ik ben blij met de positieve reacties!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant