Cor van den Broek brengt zijn ‘úrste Buukske’ uit | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: Peter Noy

Cor van den Broek brengt zijn ‘úrste Buukske’ uit

  •   keer gelezen

UDEN | Binnenkort komt ‘Ut úrste Buukske van Bruukske’ uit. “Ik heb hier jarenlang naar uitgekeken, het in eigen beheer uitgeven van mijn eerste boekje”, vertelt een trotse Cor van den Broek (61), ook wel ‘Bruukske’ genoemd. Hij is Udenaar in hart en nieren en schrijft met regelmaat spannende verhalen over het Uden van vroeger. Tot nu toe plaatste de schrijver zijn verhalen, gedichtjes en columns op Facebook of in het plaatselijke weekblad. “Met het bundelen van mijn verhalen in een boekje voldoe ik aan de wens van een groot deel van mijn lezerspubliek, zegt Van den Broek.

door Peter Noy

“Ik ben geboren op den Hoenderbosch in Uden en heb daar een geweldige jeugd gehad. Mijn vader, die melkboer was, heeft mij met zijn verhalen over vroeger geïnspireerd om te gaan schrijven. Ook het boek Udense vertellingen ‘In den hoek van ’t vuur’, door Kruisheer A. van den Elsen, was voor mij een inspiratiebron”, weet Van den Broek. De Udenaar heeft, nog voordat het officiële Újes dialect in boekvorm verscheen, een eigen schrijftaal ontwikkeld, het Bruukskes. Deze schrijfvorm is verwant aan het Újes dialect. Van den Broek: “Ik heb vaak gedacht dat ik een van de weinigen was die met heimwee naar vroeger keek, maar gelukkig zijn er veel meer mensen die graag over vroeger praten en lezen. Mijn romantische verhalen over vroeger hebben vaak een grappige kwinkslag, maar ook een serieuze boodschap van hoe het beter kan. Ik ben een verhalenverteller en geen geschiedkundige. Ik ga altijd een stukje fietsen, ga ergens op een bankje zitten en verzin dan de spannendste avonturen. De mensen verslinden mijn verhalen en vinden het fantastisch mooi.” Op de vraag of zijn verhalen echt gebeurd zijn, antwoordt hij met een knipoog: “De helft heb ik verzonnen en de rest is fictief. Bij het verhaal over de zwerver Tieske neem ik de lezer mee naar de jaren 50, 60 van de vorige eeuw. Het was een tijd van gemoedelijkheid, vertrouwen en voor elkaar klaar staan. Dit is voor veel mensen erg herkenbaar”, zegt Van den Broek. De hoofdpersoon Tieske is een menneke die niet zoekt te werken. Daarom zwerft hij rondom Uden op zoek naar wat te eten en een droge slaapplaats. Voor de lezer is het hilarisch om te ontdekken hoe Tieske het iedere dag voor elkaar krijgt om een gratis overnachting met warm eten en ontbijt te regelen. Naast het schrijven van avontuurlijke verhalen probeert Van den Broek door middel van columns de mensen een spiegel voor te houden. “Kijk naar de discussie op dit moment over het afbreken van Restaurant D’n Heerboer in Uden, dat gaat mij na aan het hart. Daar zou ik graag een column over willen schrijven. Ik wil de mensen bewust confronteren met wat ze iedere dag doen of teweegbrengen.”

Bestelinformatie
De zestig pagina’s tellende verhalenbundel (A4-formaat) omvat een zevental verhalen en heeft een full color zachte omslag. Naast diverse foto’s, staan er enkele zwart-wit illustraties in van de hand van Inge Smets. De kosten voor het boekje bedragen vijf euro en kan men voor 15 maart per e-mail bij de auteur bestellen: corvandenbroek97@gmail.com.

Meer berichten