Lees hier over de verschillende raamdecoraties | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden

Lees hier over de verschillende raamdecoraties

  •   keer gelezen

Onderschat niet de impact van raamdecoratie in huis. Je kunt met gordijnen de uitstraling van iedere kamer veranderen. Het geeft je controle over lichtinval van buiten, daarnaast hebben ze ook invloed op de weerkaatsing van kunstlicht in huis. Ze verhogen de privacy en geven de ruimte een specifieke sfeer, ook als je er niet bewust naar kijkt. Op deze pagina vind je een lijst van de meest voorkomende soorten raamdecoratie met specifieke plus- en minpunten.

1. Schuifgordijnen

Dit zijn de bekende horizontale schuifgordijnen. Ze worden soms als wat ‘ouderwets’ gezien, de luxe uitvoeringen kunnen een klassiek interieur wel helemaal áf maken. Een rechte lap stof komt zelden voor, meestal wordt er gekozen voor een enkele of dubbele plooi. Daardoor heb je aanzienlijk meer materiaal nodig. Dit heeft wel een voordeel in ruimtes met veel galm, het materiaal zal dan voor een verbeterde akoestiek zorgen. Door die plooien wordt geheel verduisteren wel lastig, er zal doorgaans wat licht aan de randen zichtbaar zijn.

2. Rolgordijnen

Deze strakke raamdecoratie rolt verticaal uit. Het is lange tijd de standaard geweest in kantoorruimten maar verovert ook steeds meer slaapkamers, keukens en de woonkamer. Voorheen waren de materialen en kleuren saai en zakelijk, tegenwoordig zijn er luxe opties die in een huiskamer zeker gezien mogen worden. Het rolsysteem is bekend maar niet altijd geliefd, mede door goedkope systemen die een eigen leven lijken te leiden. Rolgordijnen in combinatie met een elektrische motorbuis zoals de TaHoma lijn van Somfy laten de ware potentie zien van dit type raamdecoratie.

3. Vouwgordijnen

Als je rolgordijnen toch iets te strak vindt ogen dan bieden vouwgordijnen wellicht de oplossing. Het materiaal vouwt in segmenten uit wat een meer organische uitstraling teweeg brengt. Hoewel er uiteenlopende kleuren leverbaar zijn blijken de lichte, natuurlijke tinten toch veruit het populairste bij de consument. Het systeem werkt grotendeels gelijk aan rolgordijnen, daardoor valt deze vorm van raamdecoratie ook goed te automatiseren.

4. Plisségordijnen

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van plisségordijnen, die verkrijgbaar zijn in enkele en dubbele ‘duette’ uitvoering. Je kunt het zien als een strakke variant van vouwgordijnen met scherpe vouwen in dunne stroken. De uitvoering met enkele laag is met name geschikt voor lichtdoorlatende gordijnen, de ‘duette’ uitvoering is door de dubbele laag stof altijd meer verduisterend. De luchtkamers in de duette plissé gordijnen bieden thermische isolatie wat tocht in huis kan verminderen. Een onderscheidend kenmerk is de mogelijkheid om het gordijn zowel boven als onder te openen wat meer controle biedt over de lichtval.

5. Jaloezieën

Bij jaloezieën (ook bekend onder de merknaam Luxaflex) heb je ook veel mogelijkheden met lichtinval dankzij de dunne stroken die individueel te openen en sluiten zijn. De latten worden meestal van aluminium of kunststof gemaakt, hout is ook een optie. Ook hier kunnen de koordjes weer in de weg zitten, wat betreft akoestische demping bieden ze geen uitkomst. Het reinigen van de latten kan ook een uitdaging vormen waarmee de populariteit in de afgelopen jaren is afgenomen.

6. Lamellen

Dit is de verticaal georiënteerde variant op de jaloezieën met verticale stroken die breder zijn dan bij de horizontale latten het geval is. Hoewel het een behoorlijk praktisch type raamdecoratie is moet je lamellen niet te snel openen en sluiten. Doe het rustig aan om problemen te voorkomen. Je kunt er een ruimte behoorlijk goed mee verduisteren tenzij er tocht is.

Niet alle soorten gordijnen zijn te gebruiken bij vensters die zich onder een hoek bevinden, zoals op een zolder met een schuin dak of kantelramen. Plisségordijnen lenen zich hier bijvoorbeeld wel voor omdat ze direct op het raamkozijn bevestigd kunnen worden.

Raamdecoratie automatiseren

Sommige soorten gordijnen vallen bij veel mensen direct af omdat die koordjes zo vervelend zijn. Dit kun je eenvoudig verhelpen met elektrische raamdecoratie. Dan regelt de gemotoriseerde buis het openen en sluiten zonder aan koordjes te trekken. De PowerBlinds van Somfy kun je met een afstandsbediening in werking stellen, op een timer zetten, met een bewegingssensor openen en sluiten of zelfs met je stem in combinatie met smart luidsprekers. In combinatie met andere smart home apparatuur en een TaHoma bridge kun je de raamdecoratie toevoegen aan jouw smart home voor eindeloze mogelijkheden.

Elektrische raamdecoratie als je niet thuis bent

Ook wanneer je van huis bent kun je de gordijnen automatisch laten sluiten. Dit kan naast een tijdklok ook met een lichtsensor voor een hogere mate van nauwkeurigheid. Zo kun je de gordijnen overdag inzetten als zonwering, en na zonsondergang laten sluiten als je nog niet thuis bent. Automatiseren van de raamdecoratie speelt ook een rol bij inbraakpreventie, zeker in combinatie met andere smart home functies.

Gordijnen zijn niet alleen privacy verhogend. Je maakt de woning helemaal af met raamdecoratie!

Meer berichten