Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Een wisent in De Maashorst.</p>

Een wisent in De Maashorst.

Ook uit de Maashorst wisenten naar Denemarken

  •   keer gelezen

De laatste van negen wisenten uit de Maashorst, Veluwe en Natuurpark Lelystad zijn donderdag uit de kuddes gehaald en apart gezet, in afwachting van hun verhuizing naar Denemarken volgende maand. De dieren gaan naar een groot Deens natuurgebied, waar zij samen met enkele reeds aanwezige wisenten een kudde gaan vormen. 

De wisenten gaan helpen om het natuurgebied open en gevarieerd te houden en vervullen zo een belangrijke rol in het ecosysteem. Het is voor het eerst dat zo veel wisentgebieden in Nederland samenwerken aan zo’n grote internationale actie.
Door de aanwas van jonge dieren groeien de wisentkuddes in Nederland jaarlijks. Uitwisseling van dieren met andere en nieuwe natuurgebieden in Europa, helpen bij het voortbestaan van deze soort. Vanuit het Brabantse natuurgebied de Maashorst vertrekken drie dieren naar Denemarken, vanuit Lelystad vijf en vanaf de Veluwe één wisent. In de Maashorst is hier een speciale vangactie voor georganiseerd waarbij alle dieren gecheckt worden, zenders vervangen en DNA monsters worden verzameld. Een dergelijke actie vindt jaarlijks plaats. De wisenten worden zo goed als mogelijk voorbereid op hun reis. De dieren worden eerst een maand lang samen in een afgezonderde wei in Natuurpark Lelystad geplaatst, zodat ze elkaar kunnen leren kennen. Een ervaren dierenarts onderzoekt de gezondheid van de dieren en houdt de dieren een maand lang in de gaten om eventuele onderliggende ziektes te voorkomen. Hierna worden de dieren vervoerd naar hun nieuwe leefgebied.

Meer berichten