Logo kliknieuws.nl/uden

(Geluids)overlast van de buren? Buurtbemiddeling Uden geeft tips

  •   keer gelezen

UDEN | Nog nooit zijn we zo veel en zo lang thuis geweest. Doordat we wegens corona aan ons huis gebonden zijn, worden we voortdurend omringd door de leefgeluiden van onze buren. Buurtbemiddeling Uden wil mensen daarom graag wat praktische tips geven over hoe zij in gesprek kunnen gaan met hun buren. 

Leefgeluiden van buren hoeven lang niet altijd een probleem te zijn. Veel mensen hebben nu bijvoorbeeld te maken met het geluid van spelende kinderen of van buren die thuis met hun hobby bezig zijn. En ook al werken nu veel van ons thuis, voor nu kunnen we niet anders dan geduld en begrip hebben voor elkaar. Dat neemt niet weg dat geluid soms zo hinderlijk kan worden, dat mensen het thuis bijna niet meer uithouden.
Behoorlijk vervelend in een tijd waarin we toch al genoeg andere zorgen hebben. Buurtbemiddeling Uden wil mensen daarom graag wat praktische tips geven over hoe zij in gesprek kunnen gaan met hun buren.
In gesprek gaan over overlast is volgens hen bijna altijd de oplossing voor het probleem. Maar zeer belangrijk; vergeet hierbij niet minstens 1,5 meter afstand van elkaar in acht te nemen.

Tips
Hieronder vind je tien tips van Buurtbemiddeling Uden om met de buren in gesprek te gaan.

1. Vertel je buren dat je wilt praten. Zoek een moment dat het je beiden uitkomt. Niet op een moment dat je erg boos bent.
2. Zorg dat je weet wat je wilt zeggen. Schrijf van tevoren op waar je last van hebt en wat je de buren wilt vragen.
3. Vertel rustig en kort waar je last van hebt, aan de hand van voorbeelden. En wat de gevolgen hiervan voor jou zijn. Vraag de buren wat ze hiervan vinden en luister naar het antwoord.
4. Luister naar elkaar en probeer je te verplaatsen in je buren. Als je iets niet begrijpt, vraag dan om het hoe en waarom.
5. Vraag of de buren misschien ook last hebben van jou.
6. Verdiep je in de standpunten van een ander. De kans op een oplossing is dan groter.
7. Zoek samen naar de oplossingen. Blijf niet hangen in wiens schuld het is of wie er gelijk heeft.
8. Probeer redelijk te blijven in je eisen. Je kunt niet verwachten dat je bijvoorbeeld nooit geluid hoort van de buren.
9. Het kan prettig zijn om niet meteen afspraken te maken, maar er eerst over na te denken en dat op een later moment te bespreken.
10. Maak duidelijk en realistische afspraken met elkaar. Zorg dat je in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden. Probeer ruzie ten alle tijden te voorkomen.

Contact
Mensen die er na deze stappen toch niet uitkomen kunnen altijd contact opnemen met Buurtbemiddeling Uden via 088 37 42 525, of info@buurtbemiddelinguden.nl. Kijk voor meer informatie op de website www.buurtbemiddelinguden.nl.

Meer berichten